söndag 25 augusti 2013

En smakebit på søndag (vecka 34)

Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.    

Nu läser jag äntligen P. D. James dystopi "Människors barn". Jag började läsa boken en gång för många år sedan, blev besviken över att det inte var en deckare och tyckte att det var för tung att läsa. Läste bara några sidor, sedan stod den oläst i min bokhylla länge innan jag lämnade den till loppis. Den blev filmad för några år sedan, men jag har inte sett filmen. Numera är jag dock mer intresserad av dystopier än vad jag var på 90-talet, så för ett par månader köpte jag boken på loppis. Nu tycker jag att den verkar riktigt lovande.

Boken utspelar sig 2021. Nästan trettio år framåt i tiden när boken skrevs, och fortfarande i framtiden för oss, i motsats till en del andra framtidsskildringar. ;) Fast den stora katastrofen inträffade redan 1995. Det var det året det sista människobarnet föddes. Det finns alltså inte längre några barn. De yngsta människorna är nu 25 år gamla.
Jag kommer mycket väl ihåg det tvärsäkra uttalande som en biolog gjorde när det till slut stod klart att det ingenstans i hela världen fanns en gravid kvinna. "Det kommer kanske att ta oss lite tid att upptäcka orsaken till denna uppenbarligen globala ofruktsamhet." Vi har haft tjugofem år på oss och nu förväntar vi oss inte ens att lyckas. Likt en brunstig avelstjur som plötsligt drabbas av impotens känner vi oss förödmjukade i själva kärnan av vår tro på oss själva, för trots all vår kunskap, vår intelligens och vår makt kan vi inte längre göra det som djuren gör rent instinktivt.
(P. D. James, "Människors barn", s. 14)


20 kommentarer:

  1. Tusen takk for smakebiten:) Har enda tilgode å lese noe av denne forfatteren,men akkurat det har jeg planer om å få gjort noe med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har planer på att läsa hennes Dalglieshdeckare så småningom. Har bara läst ett par stycken av dem. :)

      Radera
  2. Hmmm, låter lite som samma idé som Den nya människan, men där tar ju barnafödandet fart igen. På sätt och vis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det här också! Det var därför jag fick lust att läsa Människors barn nu, efter att ha läst en del om Den nya människan i bloggar. Jag har inte kommit så långt i boken, så jag vet inte om det kommer vara något skumt med de nya barnen eller om det kommer handla om hur samhället hanterar det efter att under många år ha förberett sig på undergång.

      Radera
  3. Håller med Monika, att den verka påminna om Den nya människan. Verkar vara en intressant bok. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste nog läsa Den nya människan senare. Det är säkert en helt annan twist på en liknande situation i den. Kan bli spännande.

      Radera
  4. Denne begynte jeg også på for flere år siden. To ganger hvis jeg husker riktig, før jeg kom gjennom den. Den var litt tung, spesielt i starten :-) Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer ihåg en händelse som var på ungefär sidan 50 i boken, men tror inte att jag kom så mycket längre än det förra gången. Nästan inget annat känns bekant av de första 50 sidorna heller!

      Radera
  5. Spännande med en deckarförfattare som skriver dystopier. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hennes andra böcker är väl deckare nästan allihop. Är väl bara den här och hennes självbiografi som inte alls har med deckargenren att göra. Om det inte dyker upp några mord, det kan man aldrig veta. :)

      Radera
  6. Det låter som en väldigt intressant bok. Gillar ju dystopier och den här låter som om den skulle kunna vara något för mig :) Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du gillar dystopier så kan det nog absolut vara något i din smak. :)

      Radera
  7. Läste mycket av James ett tag, men den här har jag inte läst. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här var ju ganska udda om man jämför med de andra, men man känner igen hennes sätt att skriva.

      Radera
  8. Har hört talas om boken, men inte läst den. Det kanske är dags nu :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du är intresserad av dystopier är den läsvärd. :)

      Radera
  9. Den här verkar intressant, gillar ju dystopier. Härligt att man kan hitta tillbaka till böcker sådär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ångrade lite att jag gjorde mig av med den första. Men loppis är ju prisvärt. ;-)

      Jag tyckte att det var en ganska bra dystopi. Jag har förstås inte läst så många ... Den har blivit filmad också, men det lär vara stora skillnader i handlingen.

      Radera
  10. P. D. James har jeg ennå ikke lest noe av, men har Death Comes to Pemberley i bokhyllen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har jag läst. :) Den var också ganska speciell.

      Radera