tisdag 12 juli 2011

Ros bland ogräs


Ros bland ogräs
av Charlotte Bingham

Charlotte Bingham är bl. a. en av manusförfattarna till Herrskap och tjänstefolk och skriver numera mest romantiska romaner, men detta nämns inte i hennes självbiografi "Ros bland ogräs". När hon skrev sin självbiografi i början av 60-talet var hon nämligen bara nitton år. Men hon hade hunnit med en massa saker som var värda att skriva om ändå. Hon hade bott hos en fransk familj, varit både beatnik och debutant och hade dessutom hunnit med en hel rad trista jobb. Och hon skriver om skolan, och om kompisar, att de flesta killar är hopplösa (reptiler snarare än stålmän) och om sin lite udda familj, som är adlig men inte har särskilt mycket pengar. Det här var ju inte så långt efter att man inte hade råd att bo i sina enorma herrgårdar längre. Var det inte ungefär i samband med andra världskriget som den livsstilen försvann?

"Ros bland ogräs" är en hemskt rolig bok. Lite naiv och väldigt väldigt charmig. Jag undrar om den är mer eller mindre lättläst på engelska. Några av de svenska slanguttrycken (från 1963) har jag aldrig hört förr. Är det någon som har använt ordet "raspig" t.ex.? Det verkar betyda "knäpp". Det är t.ex. raspigt att försöka ta livet av sig på en fest, speciellt när ugnen inte ens funkar.

Kul förresten att biblioteket skyltar med en bok från 1963 i ett av sina snurrställ. Är "Ros bland ogräs" en känd bok som jag har missat helt? Annars känns det som att det bara finns relativt nya böcker på bibliotek, utom klassiker som nästan måste finnas på biblioteken. Den här boken är förstås absolut värd att spara. Och att läsa.

Det ska finnas en uppföljare också, skriven ungefär tio år senare. Och strax efter det att den kom ut gjorde Bingham och hennes man en sitcom som baserades på de båda böckerna. No, Honestly från 1974. Låter det bekant? Så himla mycket att kolla upp nu. Boken är översatt av Marianne Höök också, så nu blev jag sugen på de där Höök-böckerna som kom ... förra året? För två år sedan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar