fredag 29 juli 2011

One Day


One Day
av David Nicholls

Jag hade planer på att läsa "One Day" den 15 juli, som är den dag som hela boken utspelar sig på (från 1988 och tjugo år framåt), men då hade jag annat för mig. Dessutom glömde jag den hemma hos mina föräldrar, så det tog lång tid innan jag faktiskt fick läst ut den. Jag gillade den, men hade egentligen förväntat mig att den skulle vara lättsammare. Bitvis var den ganska deppig faktiskt. Eller så var det bara jag som var i den sinnesstämningen under helgen som gick?

Emma och Dexter träffar varandra precis när de har tagit sin universitetsexamen. De gillar varandra, även om Dexter tycker att Emma är lite väl politisk och Emma tycker att Dexter är lite väl ytlig (och rik). De tillbringar den 15 juli tillsammans, diskuterar framtiden och så där, men deras planer för den närmaste framtiden innebär att de kommer att skiljas åt efter den här dagen.

Sedan får man läsa om vad de gör den 15 juli varje år efter detta men inget om de andra dagarna. Jo, det klart att det blir något om resten av året också för ingen dag är ju isolerad från resten av dagarna. Ibland träffas de, ibland är de på helt olika ställen. Emma hade fina avgångsbetyg, men hon är också en osäker arbetarklasstjej som inte tror att hon kan klara något. Dexter å andra sidan hade dåliga betyg och vet inte alls vad han vill göra, men han är charmig och självsäker och klarar sig mycket bra. Åtminstone till en början. Men på tjugo år hinner det hända mycket med båda två. De håller i alla fall kontakten med varandra ganska bra, även om deras vänskap och går lite upp och ner.

Det är roligt att läsa om hur världen förändras under de här tjugo åren. Så många tidsmarkörer. :) En blandning mellan roligt och deppigt att läsa om hur Emma och Dexter förändras under de tjugo åren. Det känns som att det går så snabbt. Men det är klart, en bok är ju bara några timmars läsning - klart att det verkar gå snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar