fredag 10 juni 2011

Det spökar, Lotta!


Det spökar, Lotta!
av Merri Vik

Sommarlovet börjar närma sig slutet, men Lotta hinner med några fler äventyr. Hon och Giggi kommer på att de har känt varandra i tio år och att det borde firas. Men hur? De hade inte behövt fundera, för snart dyker farbror Fredrik, Lottas pappas chef på Maskinverken, upp och frågar om de är sugna på en Malmötur. Han ska dit i affärer och vill gärna ha roligt sällskap i bilen. Men det visar sig att han är förföljd av den lokale "skjutjärnsjournalisten" Svarten (som verkar skriva om precis allt - och om han nu är så bra, varför jobbar han då på lokaltidningen i Lottas lilla stad), som vill ha nyheter om Maskinverkens viktiga affär, som det ryktas om. Men Lotta och Giggi ska nog kunna ta hand om honom.

I Malmö befinner sig också Giggis unga journalistmoster Kajsa, och hon "kidnappar" tjejerna från Fredrik. De ska med henne på journalistuppdrag, tycker hon. Ett av dem är att övernatta på ett danskt spökslott, där oväntade saker händer. De går också på auktion (för första gången, påstår Lotta, men de var ju på auktion i en av de allra första böckerna, så det stämmer inte), träffar Lenni i ett kulturhus och får nya bekanta. Och så springer de förstås ihop med sin klassföreståndare Lockige Fridolf både här och där.

Kul och somrig bok. Vissa händelser är kanske lite väl långsökta (är det Scooby Doo jag läser?), men men ... Lotta är ju alltid Lotta, och det är ju det att hon också kan bli ledsen och arg och rörd och vemodig som gör att böckerna är bra. Det hade inte alls fungerat om det bara var tokigheter hela tiden.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"
26. "Ge aldrig upp, Lotta!"
27. "Mitt i prick Lotta!"
28. "Lotta går till sjöss"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar