fredag 17 juni 2011

Dandelion Wine


Dandelion Wine
av Ray Bradbury

Jag köpte "Dandelion Wine" på antikvariat för flera år sedan. Jag har inte läst så mycket Bradbury, men det jag har läst har ju varit bra, så även om den här titeln var helt okänd för mig så skulle den säkert också vara bra. Jag gillade omslaget, och att det var en gammal sliten pocket från 70-talet. Men sedan blev det aldrig av att läsa den. Trots att den nämns i Fuck Me, Ray Bradbury. :) Men gissa var den nämns mer. I en Lottabok! Lenni ringer Lotta och frågar om han kan få låna "Blommande vin" av Bradbury, som Lotta har pratat om. (Sedan råkar Lenni i all välmening såra Lotta med en kommentar om hennes personlighet.) Ett tecken! Bara för mig att plocka fram "Dandelion Wine".

"Dandelion Wine" handlar om en småstad i Illinois sommaren 1928. Framför allt handlar den om Douglas Spaulding som är tolv år och om hur han och hans lillebror Tom för bok över upptäckter och händelser under sommaren. Allt börjar med att Douglas upptäcker att han lever, alltså att han verkligen inser att han är levande. Så småningom inser han även att detta innebär att han en dag kommer att dö, precis som alla andra. Men däremellan har den årliga milstolpen "nya gympaskor" avklarats, en man i staden har byggt en glädjemaskin och nästan förstört sitt liv på kuppen och Douglas har räddat en häxa. Allting är ju egentligen förankrat i verkligheten, vi har en plats och datum för historien, men det går ändå åt det fantastiska hållet. Magisk realism, tänker jag. Men jag är inte helt säker på om det är magiskt för alla i Green Town, Illinois eller om det mest är det för pojkar i tio-tolvårsåldern.

Lotta och Lenni har god smak. Det här är så bra. Jag läste långsamt och bara njöt av boken. Jag måste läsa mer Bradbury.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar