söndag 19 juni 2011

Cirkeln


Cirkeln
av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Den senaste boken som ALLA kommer att läsa, om de inte har hunnit läsa den än. Ja, förutsatt att det är folk som läser ungdomsböcker alltså. Det är ju inte alla som gör det. Jag har förstått att det finns folk som tycker att man är lite konstig om man läser ungdomsböcker fast man är vuxen. Bäst att inte lyssna på dem. :)

I den lilla hålan Engelsfors (fast den har en gymnasieskola, så den kan inte vara så liten ändå) har läsåret just börjat när en kille i ettan på gymnasiet dör. Av allt att döma har han begått självmord. I samma veva börjar flera tjejer i ettan känna stt det är något konstigt på gång. Plötsligt kan de göra saker som borde vara omöjliga, och de drömmer konstiga saker och när de vaknar känner de lukten av rök från en brand som inte finns. De här tjejerna känner inte varandra (med de känner till varandra), och många av dem tycker direkt illa om varandra. Men när de på magiskt sätt blir kallade till en mötesplats mitt i natten och får reda på att de är utvalda att kämpa mot en ännu okänd ondska så blir de tvungna att förhålla sig till varandra. De borde samarbeta, men det är inte så lätt. Särskilt en i gruppen är hatad av de andra, en populär tjej som alltid trycker ner folk.

Några av tjejerna lär man känna bättre än de andra. Jag och min syster, som också har läst boken, diskuterade det här igår. Det är särskilt en av dem som man inte får veta så mycket om, men min syster påpekade att det egentligen är två av dem som man mest ser genom de andras ögon. Vi funderar på om de kommer ta mer plats i nästa bok, medan någon av de andra kommer få träda tillbaka något. Det var särskilt två av dem, tycker jag, som hade stora berättelser i den här boken. En som har fått en magisk egenskap som hon passar på att använda allt vad hon kan och vägrar lyssna på varningar. Och en som är van vid att vara bäst i klassen och känner sig misslyckad när den ena efter den andra i gruppen utvecklar magiska gåvor medan hon själv inte gör det. I nästa bok är det kanske någon av de andra som får sin historia berättad.

Alla är förresten väldigt olika varandra, med tydliga "stilar". En är mobbad, en är superpopulär med ett litet hov kring sig. En är en duktig flicka med höga betyg, en annan är en slampa. Men bakom de första intrycket har alla trovärdiga personligheter, de är mer än sina stereotypa roller.

Efter drygt hundra sidor är jag helt hooked, jag älskar "Cirkeln". Sedan händer det något som gör att jag tycker lite sämre om boken, det blir lite tråkigare, men efter ytterligare ett antal sidor är den tillbaka på rätt spår, eller ett bra spår i alla fall, igen. Och när den tar slut efter drygt 500 sidor så vill jag kasta mig över nästa. Fast det får ju vänta tills nästa år när "Eld" kommer ut. Och "Nyckeln", den sista delen, kommer inte förrän 2013!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar