torsdag 30 juni 2011

Tranornas fristad


Tranornas fristad
av Margit Sandemo

I den sista delen av Historien om en fjälldal börjar vi närma oss nutiden. Boken är väl en femton år gammal, så riktigt ändå fram kommer man ju inte. Man får bland annat läsa om rättsfall från 1700-1800-tal, om de evinnerliga gränsstriderna och mycket och ingående om livet på en fäbod, som det väl heter på svenska. I boken används ordet "stöl", men "støl" är väl snarare det norska ordet. Även mycket om djurliv och växtlighet i Grunke, men inte om jakt och fiske, som egentligen skulle varit med. Margit Sandemo har inte skrivit de här böckerna helt själv utan det finns även bidrag från andra grunkingar, men de som skulle ha skrivit om jakt i Grunke hade fått förhinder ...

Det berättas också om speciella personligheter som folk minns, bland dem Margit Sandemos far Anders Underdal som beskrivs betydligt mer positivt här än i hennes självbiografi "Livsglede". Och det vore ju inte komplett utan ett par kapitel om det övernaturliga. Själv tror jag ju inte alls på sånt, men Margit Sandemo gör det och många med henne. Jag har en känsla av att det är aningen mer accepterat i Norge än i Sverige, men jag är inte säker.

Slutligen finns här också en förteckning över olika gårdsnummer, vilka ägare de har haft genom tiderna och hur (och om) de har delats i flera. Just den biten är nog mest intressant för de boende. Det är faktiskt lite lustigt att en sån här bok, som handlar om en inte speciellt känd plats, har såpass stor spridning som Historien om en fjälldal har. Bara det att den är utgiven på svenska ... Samtidigt är detta böcker som man skulle kunna tänka sig kan läsas och uppskattas även av de som inte är så väldigt intresserade av Margit Sandemos romaner. man måste ju inte heller läsa allt som att det är specifikt om Grunke, utan även som historien om EN fjälldal. I mångt och mycket måste livet ha gestaltat sig någorlunda likt i många andra fjälldalar.

Tidigare delar i Historien om en fjälldal:
1. Örnens rike
2. Korparnas dal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar