onsdag 18 maj 2011

Talking About Detective Fiction


Talking About Detective Fiction
av P. D. James

Ett lästips för alla deckarentusiaster. P. D. James har skrivit en bok om deckargenren. Hon berättar om de tidigaste romanerna som kan kallas deckare, och hon presenterar författare, detektiver och undergenrer, särskilt de från "guldåldern" (Christie, Sayers m.fl.), men även en del modernare författare (t.ex. Rankin). Hon berättar om hur samhället har påverkat detektivromanen. Varför var en riktigt knepig gåta det viktigaste förr, medan trovärdiga personligheter inte prioriterades? Och hur kom der sig att genren förvandlades, så att personerna i dagens böcker faktiskt sörjer den mördade och där det i allmänhet inte är okej att privatpersoner löser fallen lite som en hobby? Och det som man kanske inte tänker på idag, att när detektiven i en gammal brittisk deckare presenterar sin snitsiga lösning av fallet så innebär det att den skyldige nästan garanterat kommer att avrättas genom hängning. Hur hanterades detta faktum av författarna? Många intressanta aspekter av deckaren tas upp, och dessutom får man ju massor av lästips.

Jag såg förresten en annan bok på biblioteket, som säkert också kan vara intressant för den som älskar brittiska deckare. En guide till platserna där en mängd olika deckare utspelar sig. Förord av P. D. James.

3 kommentarer:

  1. Ah, jag som alskar deckare, det skulle nog passa mig! Vore kul att lasa om utvecklingen och forandringen, for det ar ju stor skillnad pa en Christie och en deckare av idag!

    SvaraRadera
  2. Då kommer du säkert gilla den här boken. Roligt att läsa om hur samhället plötsligt förväntade sig att folk skulle ha ett jobb, och inte obegränsat med tid för att lösa mord på hobbybasis. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här måste ha gått Morden i Midsomer helt förbi. Byinvånarna lever alla på sina hobbies som går strålande trots att efterfrågan borde vara tämligen begränsad. Poliserna som utreder jobbar aldrig obekväm tid och gör med fördel personliga ärenden under mordutredningarna. Ingen sörjer offret direkt och övriga bybor fortsätter att leva sin liv utan fruktan att mördaren ska slå till igen. Ingen blir däremot hängd och det är svårt att föreställa sig ett långt fängelsestraff för alla trippelmördare som tas fast.. Måste skaffa boken!

      Radera