torsdag 19 maj 2011

Mordbyn


Mordbyn
av Andrea Maria Schenkel

En föredömligt kort deckare, bara omkring 150 sidor, där det inte handlar så mycket om polisutredning, men där det ändå finns en gåta att fundera över. I korta kapitel kommer många av människorna på den lilla tyska orten, som alltså nu har blivit en "mordby", till tals, blandat med kapitel där berättaren är allvetande.

Man får veta att på gården Tannöd har det väl aldrig stått rätt till. De är snåla och osällskapliga. Det är något mer också, som "alla vet", men man vill ju inte lägga sig i ... Men när den lilla flickan från gården inte har varit i skolan på flera dagar och man inte heller har sett till några av de andra tannödarna på ett tag så går några grannar dit för att undersöka hur det står till. Det de upptäcker är fasansfullt.

Grannarnas bestörtning över dådet väl beskrivet, och även vilket slag det här är mot människor som fortfarande har andra världskriget färskt i minne. Det är ungefär tio år efter krigsslutet, men det har också tagit många år för båda sidornas krigsfångar att friges, och dessutom är kriget inte något man glömmer. Men det finns också de som påstår att kriget var för så länge sedan att det har man lagt bakom sig nu. Och de som inte blev förvånade över vad som hänt på Tannöd. Och de som visste både det ena och det andra, men inte ingrep.

Trots att boken är så kort så hinner Schenkel lägga ut diverse spår och tänkbara motiv, och det är inte förrän precis i slutet som det står klart hur det hela verkligen gått till. En bra och lite annorlunda kriminalroman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar