måndag 30 maj 2011

Maigret och den hängde i Liège


Maigret och den hängde i Liège
av Georges Simenon

Jag avslutar mitt deckartema med en Maigret-deckare. Faktiskt den första jag har läst, och jag tror jag avvaktar med att bestämma om jag gillar serien eller inte. Totalt lär det finnas över hundra deckare med Maigret som huvudperson, om man räknar med noveller. "Den hängde i Liège" är en av de tidigaste, från 1930-talet. Den känns lite udda, för även om vi har ett lik så har vi egentligen inget mord.

Kommisarie Maigret är på tjänsteresa i Bryssel och blir vittne till hur en man postar ett brev med en större summa pengar i. Ett helt vanligt brev, inte rekommenderat. Mannen verkar ananrs inte ha så mycket pengar att röra sig med, och Maigret blir nyfiken och följer efter honom när han tar tåget till Tyskland. Det är inte i jobbet alltså, utan bara för att han anar att det är något underligt på gång. han spelar också mannen ett litet spratt och byter ut hans väska mot en likadan. När mannen upptäcker det här skjuter han sig. (Mycket förvirrande med tanke på titeln.) Maigret får förstås dåligt samvete och blir inte så lite nyfiken på vad väskan han själv har lagt sig till med innehåller. Och den visar sig innehålla - en gammal trasig kostym. Inget av värde och inget som verkar sådär jätteskumt heller. Men något skumt är det ju, och Maigret bestämmer sig för att ta reda på vad. Men någon gör allt för att hindra honom i hans efterforskningar.

Jag läser gärna mer om Maigret. Jag undrar om de andra böckerna är mer traditionella mordmysterier, eller om det är vanligt med den här typen av fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar