lördag 6 juni 2009

Den balsamerte ulven


Den balsamerte ulven
av Gert Nygårdshaug

Skarphedin Olsen, några andra vid KRIPOS samt Olsens unge släkting Fredric Drum är på fisketur i en ödslig dal. Men när någon skjuter mot Olsen när han står och fiskar i godan ro, så inser alla att chefen, Artur Krondal, kanske hade vissa baktankar när han föreslog den här fisketuren. Och så är det förstås. Krondal kommer från bygden, han har en syster och en svåger i närheten. Och när svågern var ute och gick i dalen en dag så upptäckte han något mycket märkligt och makabert. En flickas avsågade arm och ett fårhjärta utlagda på en stenhäll. Ett ritualmord?

Att utreda ett fall i just den här dalen är dock lite känsligt, eftersom detta nästan är den enda platsen i Norge där det finns en livskraftig vargstam. Detta är mycket kontroversiellt. Myndigheterna anser att vargarna ska skyddas, och det gör även vissa av de som bor i området. Men de flesta är fårbönder, och de anser att vargarna ska dö. Man vill helst lägga locket på när det gäller det här mordet (om det nu är det - man har ju bara en arm, ingen kropp), inte röra upp för mycket, men ändå utreda fallet förstås.

Mystiken tätnar när Fredric Drum erinrar sig några oerhört obskyra babylonska sagofragment som stämmer mycket väl överens med fyndet i dalen.

En förhållandevis normal roman för att vara den här serien. Jag tycker att man ska läsa de här böckerna. :)


Serien om Fredric Drum og Skarphedin Olsen:
1. "Honningkrukken"
2. "Jegerdukken"
3. "Dødens codex"
4. "Det niende prinsipp"
5. "Cassandras finger"
6. "Kiste nummer fem"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar