söndag 7 juni 2009

Glastunneln


Glastunneln
av Maria Gripe

Kan det här vara den minst kända Maria Gripe-boken? Jag hade aldrig hört talas om den innan jag hittade den ... på Myrorna, tror jag. Fast Maria Gripe skrev förstås väldigt många böcker, och det är väl inte bara den här som man aldrig hör något om.

Berättaren är en ung kille som inte trivdes i sitt barndomshem. Inte så att familjen var elak mot honom, men han kunde aldrig vara sig själv. Folk bestämde sig snabbt för hur han var, och det var dessutom precis som hans morfar, som det inte hade varit någon ordning på.

För att kunna vara sig själv har han rymt hemifrån, och nu driver han omkring i Stockholm och däromkring och trivs bra med det. Han tar ströjobb, bor lite här och var, och träffar mer eller mindre udda vänner. Speciellt viktig blir Elna Terese, som brukar sitta i kyrkan och skriva.

"Glastunneln" är en ganska bra bok. Inte den av Gripes böcker som man minns bäst, men det är intressant att läsa om huvudpersonens liv och tankar. Att det går att leva utanför samhället så som han gör. Eller, det vet jag ju förstås att man kan, men det är ändå fascinerande att läsa om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar