måndag 15 juni 2009

Blueberry Girl & Crazy Hair



Blueberry Girl
av Neil Gaiman
Illustrerad av Charles Vess

Crazy Hair
av Neil Gaiman
Illustrerad av Dave McKean

Det har kommit två nya bilderböcker av Neil Gaiman, den ena illustrerad av Charles Vess och den andra av Dave McKean, som båda har samarbetat med Gaiman tidigare. Charles Vess har bl.a. illustrerat "Stardust", och Dave McKean ligger bakom bilderna i "The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish", "The Wolves in the Walls", "Coraline", alla omslag till Sandmantidningarna m.m.

Båda böckerna är rikt illusterade, men innehåller ganska lite text. Särskilt "Blueberry Girl". Båda två är dikter, av lite olika stil. Tydligen skrevs "Blueberry Girl" till Tori Amos och hennes då ofödda dotter Natashya. Det är en önskan om välgång och lycka för barnet, att hon inte ska sticka sig på en slända när hon är sexton och så. Vackra bilder, men jag tror inte att det är en barnbok egentligen. Trots att det är en bilderbok. Detta är mer en bok för små flickors föräldrar (eller blivande föräldrar till små flickor), särskilt om de dessutom råkar vara Gaimanfans.

"Crazy Hair" är däremot en barnbok på riktigt. Knäpp och ganska rolig. Dikten är skriven åt Gaimans yngsta dotter Maddy, och jag har läst att den är inspirerad av en kommentar hon fällde om sin pappas hår. Den här boken är mer en berättelse än den förra. Jag-karaktären berättar om allt som har försvunnit in i hans galna hår - lejon och björnar och dansare och piratskepp och papegojor. Bilderna funkar bra med texten och har en del kul detaljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar