lördag 1 november 2008

Soningstid


Soningstid
av May Grethe Lerum

Nu hade ju Maria och familjen det ganska bra. Men de här långserierna ska ju helst vara längre än fyra böcker, och det måste vara en bladning av goda och dåliga tider så att folk vill fortsätta läsa. Dåliga tider är väl lite mer spännande förstås, men jag tror att det måste finnas goda tider emellan också. I det här läget fanns det väl två saker att göra. Det ena är att skifta generation, att man börjar följa Marias dotter Sunnivas öden och äventyr, medan Maria går hemma på gården och har det bra. Eller så måste det hända något hemskt.

Det är alternativ två som är valt här. Sunniva har faktiskt en mindre roll än vad hon har haft i de två tidigare böckerna. Maria har fått det så bra som hon har mycket på grund av att hon har en mäktig vän. Men det visar sig att hon har fiender som är ännu mäktigare och dessutom utspekulerat onda. När häxanklagelsen förs fram är det inte troligt att någon ska kunna rädda henne. För det finns ju mycket som talar för att det är sant. Hon känner till många läkemedel, hon kan läsa och skriva och skiljer sig ut i största allmänhet. Det är väl inte till hennes fördel att hon kommer från Meisterplassen, bödelns gård, heller.

En spännande bok, som inte riktigt handlar om det man förväntar sig när man läser baksidestexten. Eller det jag har skrivit om den. Man vill ju inte avslöja för mycket. :)

Livets døtre:
1. "Bøddelens kvinne"
2. "Marias bok"
3. "Blodsbånd"
4. "Brutte lenker"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar