tisdag 18 november 2008

Vad är tecknade serier?


Vad är tecknade serier? - En begreppsanalys
av Fredrik Strömberg

Den här boken, som från början var en akademisk uppsats, försöker definiera vad teckande serier är. Det finns ganska lite forskning på området, särskilt på svenska, och de som har försökt ta fram en definition har inte varit eniga. I boken tas de viktigaste definitionerna upp, och även en del termer för att beskriva serier. Till slut försöker sig författaren på att nedteckna en egen definition av vad serier är.

Intressant att det finns så många olika sätt att avgränsa mediet/konstformen på. Många anser att ett serie måste bestå av mer än en ruta (annars är det en skämtteckning), vissa att det måste finnas en återkommande huvudperson. Kanske måste en serie vara tecknad (men det finns ju också serier som görs på datorn, eller m.h.a. fotografier, eller som målas...), eller så måste den vara publicerad på ett särskilt sätt. Måste texten vara inkorporerad i bilderna (t.ex. pratbubblor) eller kan texten stå utanför rutan? Måste det förresten finnas text?

Ett problem jag har och som tas upp i boken är att "serie" kan betyda flera olika saker på svenska. I bokdagboken tycker jag alltid att jag vecklar in mig i konstiga förklaringar eftersom jag skriver både om tecknade serier och böcker med tecknade serier i (serieböcker?), och om romanserier och de böcker som ingår i dessa (serieböcker?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar