onsdag 5 november 2008

Greatest Hits, Vol 2, The Golden Years


Greatest Hits, Vol 2, The Golden Years
av Are Kalvø

Jag har tidigare läst "Greatest Hits, Vol 1, The Early Years". I den här andra samlingen av gamla Kalvø-böcker återfinns "Harry" och "Bibelen 2" samt diverse korta texter som bonus.

Det norska begreppet "harry" är lite svårt att förklara. "Töntigt" ungefär. Exakt vad som räknas som harry ligger ofta i betraktarens ögon. Folk i städer tycker att folk från landsbygden är harry, och tvärtom. Träningsoverall (grilldress på norska, "grillkostym" alltså!) , svensexor och möhippor, dansbandsmusik, Melodifestivalen, russefeiring (ungefär som nollning, fast man har det den sista tiden på gymnasiet i stället) och mobiltelefoner är bara ett par saker som omnämns som harry (enligt vissa). Att åka över gränsen till Sverige för att handla billigt kallas förresten för harrytur. Jag tror att namnet kommer av att en norsk politiker som försökte stävja det här oskicket genom att kalla det harry.

Kalvø försöker förklara begreppet och dessutom reda ut var det kommer ifrån. Och så klart hur många som egentligen heter det i Norge. Det finns också listor över låtar med refräng som man kan sjunga med i trots väldigt många promille i blodet etc. Väldigt rolig bok.


"Bibelen 2" är berättelsen om vad som hände när Jesus kom tillbaka - och valde Hotell Triaden på Lørenskog som lämplig plats att dyka upp på. Men hur funkar hans budskap i den moderna världen? Kommer han ens att märkas bland alla andra nyheter, och kommer folk orka lyssna? Bryr han sig? Finns det viss risk att de kristna tycker att Jesus bara kommer och förstör? (Ja, det gör det.)

Kul idé, men jag tycker att det blir lite långdrygt. Boken kunde kanske kortats ner lite, men den innehåller många roliga avsnitt. Parodier på Jack Chick tracts och grejer. Hehehe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar