tisdag 18 november 2008

Isprinsessen


Isprinsessen
av Bente Pedersen

Ah, första delen i en av alla dessa norska underhållningsserier som jag är så fascinerad av. :) Bente Pedersen är väl en av de största författarna inom området, en av de få som är översatta till svenska (men jag läser böckerna på norska). Mest kända (åtminstone i Sverige) är väl hennes 40 böcker om Raija. "Isprinsessen" är den första boken i serien Huset Arendt. Eller Huset Arent. Man verkar ha ändrat stavningen efter den första boken, oklart varför. Kanske får man någon förklaring i den andra boken, kanske inte.

Miljön i "Isprinsessen" är bekant för den som har läst Raija-böckerna. Vi får lära känna Vanda, den enda dottern i en redarfamilj från Arkhangelsk. Detta är i slutet av 1800-talet, ett hundratal år efter att Raija bodde i staden, men man minns henne fortfarande, om än vagt. Det är kul med sådana detaljer, som binder ihop olika böcker av samma författare.

Vanda är i de övre tonåren. Hon är förtjust i romantiska böcker, men har ännu inte riktigt fattat idén med kärlek i verkliga livet. Hon har ett bra liv och skäms bort av sin familj - pappa, mamma och tre äldre bröder, som alla ska bli skeppsredare och kaptener precis som sin far. När Vanda var liten brukade hon och mamman följa med på handelsresorna. De brukade bo hos en dam i Vardø varje sommar, medan pappan och bröderna gjorde affärer längs kusten. Eftersom Vanda var så ung lärde hon sig en hel del norska, och hon minns språket ganska väl även om hon inte har varit i Norge på flera år, sedan mamman tyckte att vanda hade blivit för gammal för att följa med på resorna. Därför är det naturligt att hon på en fest blir presenterad för norrmannen Hans Fredrik, som tillbringar vintern i Arkhangelsk. Båda blir förälskade och börjar försiktigt uppvakta varandra.

Jag och Kristin brukar säga att det alltid är väldigt mycket elände i Bente Pedersens böcker. Börjar det ljusna för karaktärerna inträffar snart en katastrof. Men "Isprinsessen" innehåller inte särskilt mycket elände alls. Det mesta handlar om Vandas liv, hennes förhållande till familjen och förstås kärleken mellan henne och Hans Fredrik. Inte ens när man tror att katastrofen kanske ska inträffa så saknas sätt att mildra olyckan. Men dramatik finns det förstås! Detta är den hittills bästa bok av Bente Pedersen som jag har läst. (Och det borde det också vara, för de jag har läst tidigare är mycket äldre.) Den känns dessutom lite lyxigare än de flesta av de här norska långserierna. Pocketen har ett lite större format och den är omkring hundra sidor tjockare än vad som är vanligt. Nu blir det spännande att se vad som händer i den andra boken. Under det år som "Isprinsessen" avhandlar hinner Vandas liv nämligen förändra sig nog så drastiskt.

............................................................

Uppdatering: I del 2 står det att namnet "Arendt" förändras till "Arent" p.g.a. "navnemessige årsaker". Osäker på vad det innebär, men det skulle ju kunna vara så att det finns ett företag eller en släkt som inte vill att deras namn ska användas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar