söndag 19 oktober 2008

Sannhetens time


Sannhetens time
av Willy Ustad

"Sannhetens time" är den tredje delen i serien Opprør, som handlar om ungdomar i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Det är en av alla dessa norska långserier som finns, men den är annorlunda, på gott och ont. Det bästa är att den handlar om en tid som inte är så vanlig i genren. Annars är det mycket bonderomantik i de här serierna, och de utspelar sig väl gärna före 1950 då. Serier med handlingen förlags till nutiden finns det också en del av. Nackdelen tycker jag är att det så tydligt är tidsperioden som Opprør handlar om. Jag kan ganska tydligt se tiden framför mig, medan personerna är mycket blekare. Dessutom tycker jag att den röda tråden är aningen tunn.

Peter Hammer vet hur hans stora kärlek bragtes om livet, men bevis saknas. Därför vill han undersöka på egen hand, tillsammans med ett par andra som är invigda i hemligheterna. Han slits dessutom mellan det förflutna (även om det inte var så väldigt länge sedan) och en viss vilja att fortsätta med sitt eget liv.

Britt Fagerbekk har börjat lära sig hur man ska ta en publik. Hon tycker att det är utvecklande, och anar inte att hennes läromästare har en baktanke. Han behöver folk som passar in i den militanta vänsterrörelse han vill skapa. Som ett led i hennes träning uppmuntrar han henne att starta en motståndsgrupp mot pornografi. I Danmark har det mesta plötsligt blivit lagligt och många är oroliga för att det ska sprida sig till Norge. Men det visar sig att det finns mer än en ståndpunkt bland porrmotståndarna.

Det finns även de som ser de nya danska lagarna som en möjlighet. Massor av unga kvinnor från t.ex. Norge och Sverige söker sig till Köpenhamn för att tjäna pengar snabbt och lätt. Bland dem finns Eva Bolinder, som anlitas till en gyttjebrottningsshow av en ganska skum entreprenör. Men vem har påstått av Eva och de andra tjejerna skulle vara offer för något som helst?

Jag tror det här är den enda bok jag har läst som handlar om gyttjebrottning. Annorlunda miljöer, som sagt. Men jag har svårt att hålla isär många av karaktärerna och slutet var kanske lite väl osannolikt ...

Opprør:
1. "Farvel, Angelina"
2. "Sterke krefter"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar