måndag 27 oktober 2008

Muleum


Muleum
av Erlend Loe

Julie bor på en av Oslos finaste adresser och verkar ha obegränsat med pengar, men vilken glädje har hon av det när hela hennes familj (mamma, pappa, storebror) utplånades i en flygolycka för ungefär ett halvår sedan? Hon fick ett sista meddelande, ett sms med texten "Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa". Den enda trösten är att hon åtminstone är arton år och verkligen kan göra vad hon vill. Hon behöver t.ex. inte fira jul med välmenande, irriterande släktingar som tycker synd om henne.

"Muleum" är Julies dagbok, där hon skriver om sin önskan att dö och ifrågasätter att hennes psykiater (psykogeir) och alla andra är så upphängda i att hon absolut måste leva vidare. Hon kan inte se någon mening med detta. Hon spelar relativt normal medan hon funderar över vilket som är det bästa sättet att begå självmord på. Efter att ha misslyckats med ett ganska vanligt, men spektakulärt sätt, bestämmer hon sig för att flyga kors och tvärs över världen. Förhoppningsvis kommer hon också att störta.

Som vanligt i Loes böcker är det mest en idé som undersöks, och både personligheter och handling är mer än bara lite skruvade och osannolika. Men det funkar ju faktiskt. "Muleum" är inte en ny favorit bland Loes böcker, men bra ändå.

Detta är alltså den bok som heter "Gör vad du vill" i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar