tisdag 21 oktober 2008

Banana Fish vol. 1


Banana Fish vol. 1
av Akimi Yoshida

Banana Fish kan nog komma att bli en ny favoritmanga. Den lär vara en klassiker, och jag gillar det jag har läst hittills.

Jag kommer nog aldrig bli riktigt klok på genreuppdelningen av manga. Emma, en romantisk berättelse som utspelar sig i det viktorianska England, är tänkt för unga män, medan Banana Fish, som handlar om maffian, våldsamma gängbråk och vietnamkriget, är tänkt för flickor.

Banana Fish handlar om den unge, självsäkre Ash. Han är ledare för ett ungdomsgäng i New York. Både hans bakgrund och hans nuvarande liv verkar vara fullt av mörka hemligheter. Bland annat tar han hand om en vietnamveteran som blev galen och öppnade eld mot sina egna. Sedan dess har han inte sagt något annat än "Banana Fish". Enligt Ash är soldaten hans bror, och det verkar vara viktigt att han hålls gömd.

Polisen utreder en rad mystiska självmord, som de misstänker inte är vad de ser ut att vara. Samtidigt kommer två japanska journalister till New York för att göra ett reportage om barn som lever på gatan. De hamnar mitt i en uppgörelse mellan flera gäng, med olika sorters koppling till maffian.

Ganska invecklat, och mycket har man inte fått veta så mycket om än. Men det är ju arton volymer till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar