tisdag 7 augusti 2007

Ge mig boktips från hela världen!

Kära bokläsare,

Jag behöver boktips till ett läsprojekt som jag har tänkt att åtminstone påbörja nästa år. Jag tänkte resa jorden runt i böcker. :) Kanske 80 stycken. Det hade varit väldigt catchy, och jag har redan ca. 50 böcker samlade i en hylla och dessutom en lista med fler idéer. Idén är att läsa böcker som utspelar sig i så många olika länder som möjligt. Ibland blir det kanske mer än en bok som utspelar sig i samma land. Nordamerika är väldigt snabbt avverkat annars, för att ta ett exempel.

Regler:
- Boken ska helst bara utspela sig i ett land, men det är okej med kortare uppehåll i andra länder.
- En bok, möjligen två, per land.
- De ska läsas i någon sorts geografisk ordning.
- Boken behöver inte vara skriven av en inhemsk författare och den behöver inte handla om medborgare i landet. "Giftträdsbibeln" är t.ex. skriven av en amerikansk författare och handlar om en amerikansk familj, men den utspelar sig i Belgiska Kongo (Kongo-Kinshasa) och räknas alltså som en Kongo-Kinshasa-bok. (Fast det är bara en fördel om boken faktiskt är skriven av en författare från rätt land och om den handlar om folk från det landet.)
- Boken kan utspela sig i vilken tid som helst, men gärna nutid eller 1900-tal.
- Det ska vara skönlitteratur, helst en roman.
- Det behöver inte vara "fin" litteratur.

Någon som har några bra tips? Jag letar särskilt efter böcker som utspelar sig i Latinamerika, Australien och Oceanien (några Nya Zeeland-tips kanske?), "udda" länder i Asien (gärna Mongoliet, man hör aldrig nåt om Mongoliet) och Nordafrika. Åh, och Alaska! Och är det någon som känner till en roman som utspelar sig på Antarktis? ("The Amazing Adventures of Kavalier and Clay" förstås, men det är ju bara en del av boken.) Det känns som om jag inte behöver fler böcker som utspelar sig i Europa, men är det någon som har bra Europa-tips så kom med dem ändå.

Jag talar inte om vilka jag redan har, eller vilka länder som är "tagna", för det kan komma att ändras innan jag lägger upp min slutgiltiga "resrutt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar