lördag 22 april 2006

En skörd av tårar


En skörd av tårar
av Edwidge Danticat

Hur blev "The Farming of Bones" till "En skörd av tårar"? Det börjar liksom likt, men ändrar sig på slutet... Ja ja, det lät väl bättre enligt nån.

Det finns en del saker som jag verkligen inte har nån koll på, och Dominikanska Republikens historia är en av dem. På ön Hispaniola i Västindien ligger två länder. Förutom Dominikanska Republiken så är det Haiti. Den här berättelsen utspelar sig i Dominikanska Republiken på 30-talet. Amabelle Désir är haitiska, och alltså svart, men lever i Dominikanska Republiken. Hon är tjänstekvinna hos en dominikansk (alltså spanskättad) familj. Det verkar inte som om hon vantrivs. Hon kom dit som barn efter att hennes föräldrar dött och har vuxit upp med dottern i familjen. Denna är nygift med en militär, som har landets diktator Trujillo som idol och som inte är så förtjust i svarta direkt. Amabelles älskare Sebastien är också han född i Haiti, men har hamnat i Dominikanska Republiken av andra skäl än henne. Det är ett rikare land, här kan man få jobb med att skörda sockerrör. Det är ett hårt arbete, och att de haitiska sockerrörsarbetarna inte är mycket värda bekräftas när en av Sebastiens vänner blir påkörd och dödad - och föraren inte ens bryr sig om att leta efter kroppen.

Men ganska plötsligt, utan särskilt mycket förvarning, inträffar något mycket värre. Allt prat om att de svarta har blivit för många har mynnat ut i att dominikaner över hela landet börjar döda haitier. De går grymt och systematiskt till väga, ofta är det rena massavrättningar. Amabelle varnar Sebastien och hans syster, men ska de tre lyckas fly till Haiti tillsammans, eller kommer någon inte hinna undan?

En lite neutral bok, tyckte jag. Ganska bra, men inte väldigt bra. Samtidigt lärde jag mig ju en hel del och fick på nåt sätt en bild av de båda länderna på ön, så boken är ändå värd att läsa.

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"

E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar