fredag 28 april 2006

Kära tjejer


Kära tjejer
av Jacqueline Wilson

Jacqueline Wilson verkar vara en väldigt populär ungdomsboksförfattarinna. Det finns ju helt plötsligt massor av böcker av henne. Antagligen är det så att det finns en massa att översätta från engelska. Eller så skriver hon verkligen så snabbt. Det är ju inga tegelstenar förstås...

"Kära tjejer" är den första delen i en serie på fyra böcker. Det är Ellie, en engelsk tjej som just börjat åttan, som berättar. Ellies mamma är död så hennes familj består av pappan, pappans mycket yngre fru Anna och pappans och Annas son Ägget, som är jättejobbig. Hon går på en skola med bara tjejer (men den hör ihop med skolan brevid, där det bara går killar) och är väldigt trött på den och alla lärarna. Ellie har två bästa kompisar - svartklädda Nadine och snygga, coola Magda.

Nyheten slår ner som en bomb den första dagen efter sommarlovet - Nadine har en pojkvän! En som är snygg och flera år äldre. Och Magda fixar lätt en kille på en kväll. Helt plötsligt har Ellie sagt att hon minsann också har en pojkvän, en som hon träffade på semestern i Wales. Det är inte sant. Visserligen träffade hon en kille som hon umgicks lite med, men Dan är definitivt inte hennes pojkvän. Han är en tolvårig supernörd. Men när Ellie berättar om honom är han femton och han får låna utseendet från en snygg kille Ellie sett på gatan.

Så nu har alla varsin pojkvän. Ellies är påhittad, Magda är inte alls kär i sin och de är inte säkra på att Nadines är särskilt bra för henne.

Jag gillade boken. Handlingen var kanske inte så speciell men den var skriven på ett kul sätt, med Ellies topplistor över olika saker mellan kapitlen. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar