tisdag 25 april 2006

Det blod som spillts


Det blod som spillts
av Åsa Larsson

Man bör väl nästan läsa "Solstorm" först, för mycket i "Det blod som spillts" är en direkt fortsättning på den boken. En kvinnlig präst i Kirunatrakten har blivit brutalt mördad, och det skick man finner kroppen i för tankarna till mordet på Viktor Strandgård. Kan man ha att göra med en copycat, eller är det helt enkelt så att en av Mildred Nilssons alla fiender till slut fick nog av henne? För hon var minst sagt kontroversiell. Hon predikade lika mycket kvinnokamp som kristendom, lät kvinnor som ville lämna sina män bo i sitt hem, gjorde sig ovän med hela jaktlaget och menade att kyrkan borde värna om den varg som bosatt sig i trakten. Det här blir Anna-Maria Mellas första fall efter mammaledigheten.

Rebecka Martinsson har inte lyckats återhämta sig psykiskt från händelserna efter Viktor Strandgårds död. Hon försökte återvända till sitt gamla juristjobb, men klarade inte av det. Men hon är förtfarande anställd på advokatbyrån. Det skulle inte se bra ut att sparka henne, särskilt inte som hon är rikskändis. Visserligen har inte hennes namn figurerat i media, men däremot advokatbyråns och många ber om att få just henne som advokat. Den senaste tiden har hon fått låna en sommarstuga och där trivs hon. En av advokatfirmans nya satsningar är att vara juridiskt ombud för församlingar. Det kan vara knepigt för dem nu när kyrkan skilts från staten och de ska klara sig själva. Nu ska de försöka få Kiruna församling som kund och en av advokaterna föreslår att Rebecka ska följa med upp. Det skulle vara bra för henne att våga åka dit, och besöka sin farmors hus. De vet förstås ingenting då om mordet på Mildred Nilsson flera månader tidigare.

Jag gillar Åsa Larssons deckare. Jag läser inte tillräckligt mycket i den här genren för att kunna uttala mig om hur hon ligger till kvalitetsmässigt jämfört med alla andra svenska deckarförfattare, men jag skulle tippa på ganska bra. :) Ibland blir det rätt blodigt, men det är väl ingen nackdel. Läs gärna de här böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar