tisdag 19 oktober 2004

Fabians brud


Fabians brud
av Margit Sandemo

Ibland heter den här boken "Hertig Fabians brud" (utgiven av nåt annat förlag då).

Hertigdömet Tannen hade en god härskare i hertig Maximilian, men när han dog efterträddes han av sin svage bror Fabian. I praktiken styrs nu Tannen av den onde greve Isenbrand, som helt dominerar Fabian. Men Isenbrand har ingen arvsrätt och därför måste Fabian få en arvinge. Man måste bara hitta en lämplig brud till Fabian. Valet faller på Berengaria av Warineck, dels för att det är en politiskt fördelaktig allians, dels för att hon är mer än lovligt korkad och alltså inte utgör något hot mot Isenbrands makt.

Men Warin av Warineck sänder istället sin andra dotter att gifta sig med Fabian. Bianca är ytterst intelligent och Warin hoppas att hon ska lyckas bryta Isenbrands makt över Fabian och hellre styra Tannen själv. Men naturligtvis får ingen ana att hon inte är Berengaria. Ingen får heller ana att hon har förälskat sig i en annan, eller någon av alla de andra hemligheter hon snart får reda på.

Jodå, inte så illa. :) Spänning, romantik, en del mystik och en smula humor. För en gångs skull så hör faktiskt omslagsillustrationen hemma i boken också. Fast vilken scen de har valt då... På engelska finns termen "bodice-ripper" om en särskild slags kiosklitteratur ("bodice" betyder klänningsliv, och "bodice-ripper" blir väl nåt i stil med "den typen av bok där klänningsliv blir uppslitna [på omslagsbilden?]"). Och av alla scener i boken som kunde ha varit på framsidan så har man här valt den där Biancas klänning blir uppskuren. *skrattar* Jag hade valt en bild i stil med omslaget till "Vredens natt" (jag har inte skrivit om den här än, men man kan se bilden hos Huldra eller Tone). Fast med ljust hår, som Bianca ska ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar