onsdag 30 juli 2014

Mälarpirater


Mälarpirater
av Sigfrid Siwertz

Det är första dagen på sommarlovet, men Georgs och Eriks sura faster förstör sommarlovsglädjen genast. Deras föräldrar är döda och därför bor de numera hos sin farbror och faster i en liten konservativ stad vid Mälaren. Bröderna blir erbjudna att få följa med och segla med en annan pojke, Fabian Scholke, men det går verkligen inte för sig. Det passar sig inte att umgås med såna som Fabian Scholke. Fast det blir så att de ger sig ut i alla fall, i hemlighet. Den lilla båten, som Fabian påstår att han fick låna, men det var nog lögn, förliser i ett plötsligt oväder. I stället hittar de en annan, mycket större och bättre, segelbåt. Och de tar den.

De förstår att alla i staden tror att de omkom i stormen. Så de tillbringar sommaren i sin stulna båt, och upplever en massa märkliga saker. De båda äldre pojkarna, Fabian och Georg, strider om vem som ska föra befäl, och åtminstone Georg har ibland dåligt samvete för att de har stulit båten och för att de stjäl mat här och var. Och ännu mer, oro över vad som ska hända när återvänder hem. För någon gång måste de ju återvända.

Jag tycker synd om stackars Erik. Han är mesigare än de andra, och kallas inte sällan "syster Erik", och de äldre pojkarna hunsar honom. Det är väldigt tydligt att det är Georg som har de bästa egenskaperna. Fabian är opålitlig och lite skurkaktig, och Erik är omanlig. Erik är väl också runt 11-13 år gammal? De andra är väl kanske 15-17, gissar jag.

Hur stor är Mälaren egentligen? Är det Sveriges tredje största sjö? Är det tillräckligt stort för att man ska kunna leva förvildat på en stulen båt en hel sommar, utan att åka fast? Det är väl i och för sig en mer "kringelikrokig" sjö än de båda största.

Helt okej bok. Mörkare och märkligare än den somriga pojkbok som jag hade föreställt mig att den var. Roligare också. Den påminde mig mycket om "Tom Sawyer" och "Huckleberry Finn". Jag tror nog att Siwertz har inspirerats av de böckerna. "Mälarpirater" är lite så där att man inte vet om det är en vuxenbok eller ungdomsbok. Den är från 1911, var inte ungdomsböckerna präktigare då? Den här är inte direkt präktig.

I min bok, som jag har köpt på loppis, har någon strukit över alla svordomar med rödpenna och ibland skrivit till alternativa, snällare, formuleringar. (Ganska många rödmarkeringar blir det.) Det ligger också ett pappersark där någon har skrivit ner texten till en religiös sång. Fast på ett ställe, där rödpennan hade tryckts ner extra hårt och utplånat svordomen, hade någon fyllt i ett nytt "fan" med blyerts. Ska vi gissa att boken har haft åtminstone två tidigare ägare?

2 kommentarer:

  1. Den här har jag läst och den var bra minns jag. Kan även rekommendera "Att vara ung" av samma förf. Det här med att vilja radera svordomar i böcker verkar vara en trend, i flashbacks litteraturforum finns en tråd av en idiot/troll som vill redigera bort alla svordomar i en Leif GW bok...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det måste ju vara ett troll, väl?

      Jag såg på Wikipedia att det finns en fortsättning på Mälarpirater - Saltsjöpirater. Nåt du har läst?

      Radera