söndag 18 juli 2010

The Spiderwick Chronicles: The Field Guide


The Spiderwick Chronicles Book 1: The Field Guide
av Tony DiTerlizzi & Holly Black

Varför börjar jag läsa en serie våldsamt populära barnböcker? Haha, som om det gick helt stick i stäv med vad jag brukar läsa. Passar väl ganska bra in kanske. Dessutom har Holly Black skrivit dem, och hon har ju skrivit bl.a. "Tithe" och "Valiant" också. Jag älskar "Tithe". :)

Det är ingen större skillnad i läskighetsgrad på den här boken och de andra jag har läst, trots att de har varit för äldre läsare. Lite yngre huvudpersoner bara, och antagligen kommer inte heller de senare Spiderwick-böckerna innehålla sex och droger i någon större utsträckning. Språket är mer lättläst och jag föreställer mig att om det hade varit ungdomsböcker så hade det varit en tjock bok i ställer för fem kortare.

En familj bestående av mamma, trettonårig dotter (Mallory) och nioåriga tvillingpojkar (Simon och Jared) flyttar från New York till ett kråkslott på landet. De har inte så mycket pengar efter att pappan stack och huset tillhör släktingar, som låter dem bo där antingen gratis eller billigt. Tant Lucinda, vars hus det egentligen är, har blivit tokig.

Huset är mycket mystiskt och syskonen hittar flera märkliga saker. När det börjar hända otrevliga saker får Jared skulden, han har ju inte gjort annat än att hamna i slagsmål och ställa till problem sedan pappan försvann. Men Jared är oskyldig. Han tror i stället att de har stört något som lever i huset. Någon sorts oknytt, som i boken han har hittat.

Spännande, och verkligen extremt obehagligt att tänka sig att en mystisk kraft rör sig i huset och är ute efter att skada dess mänskliga invånare på olika kreativa sätt. jag har redan beställt några fler delar i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar