tisdag 27 juli 2010

Är DET barnporr?

Man lämnar landet en vecka och när man kommer tillbaka får man reda på att ens samling av seriealbum plötsligt har förvandlats till en suspekt samling av barnporr. Iiiik!

Se Carl Michael Edenborgs text i Aftonbladet, som var det första jag hörde om saken.

Artikel om domen i UNT.

Artikel i DN om att manga kan klassas som barnporr.

Här uttalar den dömde sig om saken. Vad var det för skumma grejer han hade på datorn egentligen?

Här är ett gammalt blogginlägg som Neil Gaiman har skrivit om liknande händelser. Varför försvara yttrandefrihet när det gäller saker som man faktiskt inte tycker så bra om?

Åsa Ekström erkänner sig skyldig till att både skapa och sprida misstänkt barnporr.

En serie som förklarar hur lagen fungerar i Sverige, och samtidigt troligen är olaglig.

Debatt mellan Natalia Batista och nån från ECPAT.

Det finns massor av blogginlägg om saken. Jag tänker inte länka till alla. Det finns andra som jobbar på att göra så kompletta listor de bara kan.

Antagligen går min seriesamling säker från lagen. Det är nämligen okej att skapa, sprida, titta på och äga teckningar av människor under 18 i sexuella situationer om det har ett konstnärligt värde. Och det tycker jag väl ändå att det är. Fast det verkar alltid ha varit så att serier ses som det minst konstnärliga. Klart att man måste få skildra lite våld i den här filmen, eller lite sex i den här romanen - men i ett seriealbum, nej fy, ska det verkligen vara nödvändigt? Det är ju bra att det blir debatt i alla fall. Teckningar åtnjuter alltså samma beskydd som riktiga barn? Tråkigt för de riktiga barnen kan man tycka.

De som tecknar och tittar på amatörserier och fan art är antagligen de som drabbas värst av den här lagstiftningen. Det är säkert lättare att hävda att en bild har ett konstnärligt värde om den har givits ut i en bok eller visats på ett galleri. Men om du ritar lite halvtaskigt så att din Draco inte riktigt ser ut att vara 18 år (som du hävdar att han har fyllt nu när han och Harry har börjat dejta varandra) så ligger du pyrt till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar