torsdag 18 december 2003

Bäst i mars 2003



"Saker under huden" av Linda Norrman Skugge (Linda Skugge alltså, hon hade fortfarande kvar mellannamnet när hon skrev den här. Och när hennes första krönikesamling gavs ut hette hon Linda Norrman, det glömmer jag alltid bort när jag försöker hitta den på internetauktioner och så. Fast jag har inte hittat den när jag har skrivit rätt namn heller.) hade jag läst tidigare, för några år sedan. Det handlar mest om kompisarna Linda hade i skolan. De var inga riktiga kompisar, de brukade trycka ner Linda för att själva verka bättre. Föräldrarna var inte heller bra, och släkten var direkt elak. Katterna är bra. Och Siah och Love. Hemskt och bra.

När jag var liten läste jag inte Anne på Grönkulla-böckerna, så det får jag väl göra nu i stället. Handlingen är väl egentligen ganska känd. De två gamla syskonen Matthew och Marilla tänker ta hand om en barnhemspojke som kan hjälpa till på gården. Men på grund av ett missförstånd får de en flicka, Anne, i stället, och de har inte hjärta att sända tillbaka henne. Men det blir en hel del problem med henne, för Anne har lätt för att råka ut för missöden och har dessutom mycket livlig fantasi. De två första böckerna i serien, "Anne of Green Gables" och "Anne of Avonlea", var mycket bra. De senare böckerna, som handlar om Annes studier och om hennes liv som gift, är inte alls lika bra. Men de två första! :)

I en vampyrantologi jag läste en gång fanns det en novell av Tanith Lee som hette "Röd som blod" och var en vampyrversion av Snövit. Det var den absolut bästa berättelsen i antologin. Förra vintern hittade jag den här boken på antikvariat, "Red As Blood, Or Tales From the Sisters Grimmer". Här finns berättelsen om vampyr-Snövit och många andra nya versioner av gamla klassiska sagor.

- Bäst i januari
- Bäst i februari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar