lördag 6 december 2003

Lycka till, Lotta


Lycka till, Lotta
av Merri Vik

Nu när jag har "Lycka till, Lotta" saknar jag bara en endaste Lottabok ("Då kör vi då, Lotta"). Sammanlagt finns det 46 böcker om Lotta samt en om hennes dotter. Jag och många andra, t. ex. en av mina bästa kompisar, läste de här böckerna på mellanstadiet. Då köpte man väl inte direkt för att samla ihop hela serien, utan det blev en lite då och då, och så lånade vi av varandra. I början av 90-talet försvann böckerna ur butikerna (den första kom ut på 50-talet), men det brydde jag mig inte så mycket om för då läste jag ju dem inte längre. För ett par år sedan fick jag lust att läsa dem igen och dessutom att samal ihop hela serien. Jag hade ungefär hälften av böckerna sedan tidigare, och lyckades få tag på ganska många av de saknade på ett antikvariat för barn- och ungdomsböcker (det finns tyvärr inte kvar nu). Så har jag hittat en del på loppmarknader och några är köpta på auktion på internet. Jag är inte den enda som har blivit Lottasamlare på "gamla dar", vilket ju gör det hela lite knepigare. Och dyrare. För "Lycka till, Lotta" betalade jag ungefär 10 gånger så mycket som den kostade som ny.

Det här är alltså boken där Lotta gifter sig med Paul. Det framgår väl ganska tydligt av utsidan? :) Kul att äntligen få läsa den boken. Att de skulle gifta sig visste jag ju redan. På mellanstadiet läste vi ju böckerna i total oordning, och eftersom man får följa Lotta under ca. 10 år så var hon ibland en 13-14-åring som tyckte att Paul var världens jobbigaste och ibland var hon vuxen och gift med honom, och så fanns naturligtvis alla stadier däremellan. Efter ett tag var det faktiskt inte ens förvirrande.

Men innan det blir bröllop för Lotta och Paul så är det Lottas kompis Lenni som ska gifta sig med sin Veronica. Lotta brukar ju råka ut för en del komiska missöden, men Lenni är faktiskt nästan värre. Jag ska inte avslöja hur han är klädd under bröllopet, men det fick mig att skratta. Men det är inte bara den ena tokiga händelsen efter den andra, här finns både allvar och romantik med. Det är nog det som är så bra med de här böckerna. Det är inte bara så att de får en att skratta, utan man kommer väldigt nära Lotta också. Hon blir som en vän. Nu är det ju inte alla böcker i serien som är lika bra, men den här tyckte jag om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar