fredag 12 december 2003

Bäst i januari 2003

Börjar det inte bli dags med någon slags summering av årets läsning? Jo, det gör det! :) Jag läser (alldeles för) mycket, så jag bestämde mig för att skriva lite om varje månad. Om jag orkar. Här kommer i alla fall de bästa böckerna jag läste i januari i år:



Den första boken jag läste ut i år var "American Gods" av Neil Gaiman. Den handlar om Shadow, som släpps ur fängelset samtidigt som han får veta att hans fru är död, och om alla gudar som kommit till USA genom åren och som nu måste försöka klara sig där. Jag bestämde genast att jag skulle läsa om den här boken, men det har jag inte hunnit göra än. Jag kanske bör varna över en obesvarad fråga i boken som kan driva en till vansinne. Det verkar inte som om Neil Gaiman tänker avslöja svaret. Inte för att jag tycker att han borde göra det, det är mycket intressantare om han inte gör det, men en varning är nog på sin plats. :)

Daniel Ahlgrens "The girl who never fick nån post" har jag däremot läst åtminstone 3-4 gånger i år. (Det är ett seriealbum på lite över 100 sidor, så det går ju lite snabbare att läsa än en roman på mer än 600 sidor.) Huvudpersonen Helena har dåligt självförtroende, inga framtidsplaner och är inte särskilt social. Efter studenten finns det ingenting hon vill göra. Hon har en bästa kompis, My, och de är i stort sett oskiljaktiga. Men My har saker hon kan tänka sig att göra i framtiden... Jag vet aldrig om jag ska rekommendera det här seriealbumet eller inte. På ett sätt vill jag att alla ska läsa det, men tänk om de inte tycker att det är bra. Då kanske jag blir tvungen att... döda dem.

"From Hell" av Alan Moore (tecknat av Eddie Campbell) har jag inte haft råd att köpa än, så det blir ingen bild av det. Det är ett tjooockt seriealbum om Jack the Ripper-morden. Det måste ha varit ett enormt projekt, och det finns fotnoter om allt. Jättebra och jättesnyggt. Det finns en film som är baserad på det här (= heter samma sak), men likheterna är få. Allt bra har försvunnit och handlingen är svår att förstå. Läs i stället! Se inte filmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar