torsdag 4 augusti 2016

Rhode Island Red

Rhode Island Red
av Charlotte Carter

Som jag letade igenom mina hyllor efter något som kunde passa in i rutan "Noir" i bokbingot. Man vill ju helst passa på att få läst något ur de egna väntande bokhögarna (eller -hyllorna då). Jag vet inte exakt vilka kriterier som ska uppfyllas, men "Rhode Island Red" verkar kunna räknas som noir. En bok som jag valde för att ha en tredje bok när något bibliotek sålde tre gallrade böcker för en tia.

Nan har en examen i franska och längtar alltid till Provence, men hon försörjer sig genom att spela saxofon (halvdant) på New Yorks gator. Nu har hennes sambo just flyttat ut och det kommer bli svårt för henne att få ihop till hyran. Fast snart ska hon upptäcka att det finns värre problem.

En kväll låter hon en annan gatumusikant, en vit kille som kallar sig Sig, sova över. Obs! på en extrasäng i vardagsrummet även om han hade ett annat förslag. Fast hon ångrar sig nästa morgon när hon upptäcker att han har blivit mördad under natten. Tydligen efter att ha gömt undan en massa pengar i hennes lägenhet. Och det är bara början på Nans problem. Hennes gatusmarta bästis föreslår en relativt enkel lösning, men Nan känner att hon vill försöka göra det rätta med Sigs pengar. Men det är inte så lätt att veta vad det rätta är i en sån härva som hon har hamnat i.

Ibland är det lite svårt att hänga med i handlingen, men det är väl så det ska vara. Nan begriper ju inte själv vad det är som händer. Det är spännande och också ganska humoristiskt. Det finns två böcker till om Nan och jag skulle kunna tänka mig att läsa dem också om de går att få tag på. De verkar finnas som e-böcker om inte annat, men jag har ingen läsare.

2 kommentarer:

  1. När jag började läsa e-böcker så laddade jag ner programmet Adobe Digital Editions i datorn och använde appen Aldiko i mobilen/surfplattan för att kunna läsa filerna. Sen finns ju en mängd e-boktjänster som Bokon, Dito, Nextory och Mofibo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, i och för sig, men jag tycker inte att de skärmarna är så sköna att läsa längre text på. Datorn hade funkat att läsa på, men inte så bekvämt att vara tvungen att sitta vid den.

      Radera