söndag 28 augusti 2016

En smakebit på søndag (Kriget har inget kvinnligt ansikte)

http://gronneskoger.blogspot.se/
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Höst och rutiner! Jag gillar i och för sig när saker och ting inte är tillbaka till det vanliga, men smakebiten är ju åtminstone en trevlig rutin. Tydligen var den tillbaka redan förra söndagen, men det missade jag.

Snart drar också min läsecirkel igång efter sommarens uppehåll så jag läser just nu i boken som vi skulle ha läst över sommaren. Jag tror inte riktigt att jag kommer hinna klart, men det gör kanske inte så mycket med den här sortens bok. Det är "Kriget har inget kvinnligt ansikte" av Svetlana Aleksijevitj och den är uppbyggd av intervjuer hon har gjort med mängder av kvinnor som var soldater i andra världskriget. Deras personliga upplevelser, snarare än datum och erövringar. Det som man inte skulle tala om och som det inte skrevs böcker om trots att det skrevs så många böcker om kriget.

Boken gavs ut första gången 1984 i Sovjetunionen och var då censurerad. Den här översättningen är efter en omarbetad utgåva från 2004. Min smakbit kommer från ett kapitel med stycken som Aleksijevitj själv strök i första utgåvan. Jag tänkte att jag tar något som inte är så blodigt.
"Jag gick med armén ända till Berlin ...
Jag återvände till min hemby med två förtjänstordnar och flera medaljer. Jag var där i tre dagar, men den fjärde dagen väckte mamma mig och sa: 'Flicka lilla, jag har packat ett knyte åt dig. Ge dig iväg ... Ge dig iväg ... Du har två yngre systrar att tänka på. Vem kommer att vilja gifta sig med dem? Alla vet ju att du var vid fronten i fyra år, tillsammans med män ...'
Lämna mig i fred! Gör som alla andra: Skriv om mina ordnar och medaljer ..."
(Svetlana Aleksijevitj, "Kriget har ingen kvinnligt ansikte", s. 42)

20 kommentarer:

 1. Men... hur kunde nu hennes tid vid fronten påverka småsystrarna så att ingen ville gifta sig med dem? Just den biten har jag svårt för i nutidens verklighet också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom att tänka på Stolthet och fördom där de två vettiga systrarna håller på att inte bli gifta för att resten av familjen inte kan uppföra sig. Har läst lite längre i boken, och bl. a. var det en man som berättade att kvinnor som inte varit vid fronten (hans fru m. fl.) hade en väldigt negativ syn på de kvinnor som hade varit vid fronten, att de bara åkte dit för att de var karltokiga.

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Den här var en av de böcker jag var lite nyfiken på när hon fick nobelpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera av böckerna verkar intressanta. Den här är det absolut.

   Radera
 3. Den boken måste jag läsa. Inblickar i människors personliga upplevelser snarare än krigsstrategier. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här är ju den biten som är intressant egentligen. :)

   Radera
 4. Vill gärna läsa den här, men drar mig lite för tjockleken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte svårläst åtminstone. :)

   Radera
 5. Verkar intressant. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Har köpt på mig tre av hennes böcker och har tänkt läsa någon av dem under hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlade du också lite under bokrean? ;-)

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Har länge tänkt att jag ska läsa något av henne, få se om det kan bli av i år....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Jag är glad att det äntligen har blivit av. :)

   Radera
 8. Fantastisk och förskräcklig bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. har läst Tiden second hand och införskaffat Kriget har inget kvinnligt ansikte för den ska vi läsa i bokcirkeln. SA är konstigt nog lättläst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också läser Kriget har inget kvinnligt ansikte i din bokcirkel. Jag läste den (inte riktigt klar än) för gårdagens möte i min bokcirkel. :)

   Radera
 10. Den här skulle jag vilja läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera