torsdag 7 april 2016

Någon att lita på

Någon att lita på
av Hans-Olov Öberg

Första gången vi mötte den intuitive kriminalpolisen Benny Modigh och skolpojken Elias Fagervik, i boken "Djävulens tonsteg", var det 1978. En av Elias klasskompisar blev mördad i Västerås domkyrka, och det hände mycket annat den hösten också.

Nu har det blivit 1987. Den här sommaren utsätts en fotbollskille för en grov misshandel. Utan att avslöja för mycket kan jag väl säga att den här typen av misshandel inte är ett helt vanligt polisärende. Dessutom utreder Benny och hans kolleger en särskilt rå våldtäkt på en ung tjej, och de börjar misstänka att det här inte är första gången som förövaren har gjort något liknande. Kan man hitta liknande fall i polisen register?

Elias har vuxit upp och pluggar nu till läkare. Men han har inga problem att hinna med ett sidoprojekt. Som barn drillades han av sin mamma att prestera och det sitter i, och han har ju en del saker han vill klara av utöver studierna. Intressant person att läsa om.

Det är nästan svårt att skriva några antydningar om vad "Någon att lita på" handlar om utan att det låter som världens spoiler. Även om det inte direkt är spoilers, intrigen är mer komplicerad än så. Superspännande och lite udda deckare. Nu ser jag fram emot att läsa upplösningen i sista delen, "Kungamördaren", som utspelar sig på 90-talet. Ja, för jag skulle inte säga att det här är tre fristående böcker. De bör nog läsas i rätt ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar