tisdag 19 april 2016

Animal Farm

Animal Farm
av George Orwell

Mot slut av sitt liv berättar en av grisarna på Manor Farm om en dröm han har drömt, om hur djuren skulle kunna ha ett mycket bättre liv om inte människan fanns och försökte göra vinst på djurens arbete. Djuren minns hans vision och det dröjer faktiskt inte länge innan det blir revolution, när den försupne bonden glömmer mata djuren gör de uppror och fördriver honom och övriga människor på gården. Nu ska alla djur ha det bra, alla ska vara jämlika, man ska både kunna minska arbetsbördan och få mer mat när man inte behöver försörja ett gäng giriga människor.

Grisarna får förtroendet att leda arbetet på gården, som nu byter namn till Animal Farm. Snart börjar det verka som om de kanske skaffar sig fördelar, men de tillbakavisar alla sådana påståenden. Det är faktiskt viktigt för alla att de är välnärda och utvilade. Så småningom minns man inte så väl hur det egentligen var medan bonden styrde, men det var väl ändå sämre då? Och vilka regler var det egentligen man bestämde då, precis efter revolutionen? Såg de inte lite annorlunda ut än vad grisarna säger nu?

En fängslande fabel om vad som kan hända efter en revolution när de nya makthavarna inte är bättre än de gamla. Är man lite insatt i Sovjetunionens historia (vilket man, ahem, kanske inte är) kan man tydligen översätta djuren väldigt väl till verkliga personer eller grupper. Och så blir det ett nytt kryss på bokbingobrickan, för det här är helt klart "a banned book".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar