söndag 17 april 2016

Lugnet före stormen

Lugnet före stormen
av Margit Sandemo

"Lugnet före stormen"
består av två halvor. Den första är en direkt fortsättning av föregående bok, "Demonernas fjäll", där Isfolket och en del andra träffas på en plats som står utanför den vanliga tiden. På så sätt kan både levande och döda delta i ett stort möte. Och nu har turen kommit till de som inte tillhör Isfolket, men som ändå står på deras sida i kampen mot den onde förfadern, att berätta sina historier eller åtminstone presentera sig och erbjuda sin hjälp. Alla är inte självklart goda, många har andra skäl att bekämpa Tengel den Onde.

Och sedan börjar själva kampen. Det är bestämt att fem personer ur Isfolket ska delta. Det är den Utvalde och en drabbad. Och så är det en som varken är drabbad eller utvald, men som ändå inte är alldeles vanlig, har en sorts lyhördhet för själar i nöd. Den fjärde har helt fantastiska gåvor och de andra känner nog inte ens till allt han förmår. Men den femte, Gabriel, är en tolvårig pojke som verkligen är helt vanlig. Det är inte meningen att han ska delta aktivt i eventuella strider heller. Han ska vara med och observera, för att sedan kunna nedteckna hela historien. Men just nu känner han sig inte så tuff.

Eftersom det är 1960 och gruppen behöver ta sig till Trøndelag så tar de helt enkelt flyget. Trodde de. Redan på flygplatsen upptäcker de att Tengel den Onde vet vad de håller på med och att han tänker kämpa emot.

Alltså, så här är typ alla Margits böcker efter detta. En relativt stor grupp ska utföra ett viktigt uppdrag, men stöter på en mängd hinder på vägen. Fler personer kan tillkomma. Helst ska det gå jämnt upp i ett antal kärlekspar på slutet. De här sista böckerna är inte den roligaste delen av Sagan om Isfolket.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen
32. Hunger
33. Nattens demon 
34. Kvinnan på stranden
35. Vandring i mörkret 
36. Trollmåne
37. Stad i skräck 
38. Små män kastar långa skuggor
39. Rop av stumma röster 
40. Fångad av tiden 
41. Demonernas fjäll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar