onsdag 9 mars 2016

Nidstången

Nidstången
av Åsa Larsson och Ingela Korsell
Illustrerad av Henrik Jonsson

Eftersom jag är förtjust i Åsa Larssons deckare så var jag nyfiken på Pax-serien. Urban fantasy för, gissar jag, åldrarna 10-12 sådär. Det är så gamla de båda huvudpersonerna i serien är i alla fall. Viggo och Alrik har en mamma som dricker och inte kan ta hand om dem. Så nu har de just flyttat till sitt andra fosterhem, hos Laylah och Anders i Mariefred. De är väl inte de mest skötsamma barn som finns, särskilt lillebror Viggo har en tendens att ställa till det för dem. Alrik är den som försöker hålla ordning på dem båda, för att de ska göra ett gott första intryck i skolan och hos Laylah och Anders. Åtminstone det senare verkar gå ganska bra, åtminstone innan allt blir jättekonstigt.

För det är något mystiskt som pågår i Mariefred. Väktarna av det hemliga biblioteket väntar på två krigare som ska kämpa mot de mörka krafterna. Alla tecken pekar på att krigarna har anlänt, och på att det är två .. barn! Hur ska det här gå?

Naturligtvis är det lättläst, det är för väldigt unga läsare. Men det är inte för enkelt. Vi kommer nog lära känna Alrik, Viggo och alla de andra väl under seriens gång. Och det är spännande hela tiden, antingen det handlar om ett bråk i skolan eller om en strid mot ett monster. Det blir till att fortsätta läsa serien.

En bonus med de välgjorda illustrationerna och den snygga designen. Jag hade absolut velat samla på dem om jag var elva. *samlar på dem som trettiosjuåring*

2 kommentarer:

  1. Älskar den serien fast jag är 28 :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju inte hunnit så långt än, men jag misstänker att jag också kommer fastna. :)

      Radera