fredag 11 mars 2016

Den mörka sidan

Den mörka sidan 1 & 2
av Sylvain Runberg
Illustrerad av Olivier Martin

Man skulle lätt kunna tro att "Den mörka sidan" är en japansk serie – den utspelar sig i Japan och miljöerna känns igen från manga – men den är faktiskt fransk.

Satoshi Okada veckopendlar till jobbet på en firma i Tokyo. Han bor på ett kapselhotell och träffar bara frun och den lilla dottern på helgerna. Men ofta hittar han på en ursäkt för att stanna i stan.

Mayumi Watanabe jobbar på samma firma och hon är förälskad i Okada. Hon har stora förhoppningar på att han ska lämna sin fru. Varför skulle han annars så ofta strunta i att resa hem på helgerna och i stället ta in på hotell med henne? Men snart börjar hon ana att hon inte är Okadas enda hemlighet.

Det är två delar i serien och man måste se till att läsa båda. Jag vill inte avslöja för mycket, men folk har hemligheter och plötsligt ser man dem i ett nytt ljus. Ganska snyggt hopvävt, det här med allas olika mörka hemligheter.

Jag funderade lite på varför serien utspelar sig just i Japan. Kanske är det en miljö där det känns trovärdigt (för oss i Europa åtminstone) att alla tillbringar otroligt mycket tid med sina arbetskamrater (även på fritiden när man ska ut och festa ihop) alltså folk som man inte nödvändigtvis vet särskilt mycket om trots att man träffar dem så mycket. Man kan ha hemligheter. Serien tar även upp lite av hikikomori-problematiken. Ungdomar som blir hemmasittare. Det förekommer förstås inte bara i Japan, men det kanske är något man mest förknippar med just Japan. Eller så är orsaken helt enkelt att serieskaparna kände för att låta serien utspela sig i Tokyo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar