fredag 26 juni 2015

Storhertigens finanser

Storhertigens finanser
av Frank Heller

Jag behövde en bok från 1915 till mitt bokbingo och "1001 böcker du måste läsa innan du dör" tipsade om den här. Det verkar som att författaren var välkänd på sin tid, och kanske i viss mån även idag, men jag kände inte till honom. Frank Heller var en pseudonym, egentligen hette han Gunnar Serner och hade lämnat Sverige efter att ha dragit på sitt rejäla studieskulder och en del finansiellt fiffel. Den bakgrunden är inte helt olik den som hans romankaraktär Filip Collin har. Fast Serner lyckades så småningom tjäna så mycket på sina äventyrsromaner att han kunde betala tillbaka sina skulder. Filip Collin däremot är professionell bedragare. Men en mycket gentlemannamässig och sympatisk sådan.

I den här boken lär vi känna det utfattiga storhertigdömet Minorca, dess storhertig Ramon XX, hans finansminister och närmaste tjänstefolk samt några av öns invånare. Genom historien har det funnits storhertigar som har samlat rikedomar till landet och de som mest har förlorat pengar. De flesta har i alla fall levat i lyx medan det vanliga folket har varit enkla bönder. Sedan ett par generationer är statskassan ganska tom, och storhertigens finansminister ägnar sig med stor skicklighet åt att låna pengar och ta nya lån för att betala tillbaka (vissa av) de gamla. Annars händer här inte mycket, tills det plötsligt börjar hända alldeles för mycket.

Faktiskt en riktigt rolig bok. Jag tyckte speciellt om början, när landet den nuvarande storhertigen och hans föregångare presenteras. Sedan är det gammaldags action och olika otroliga sammanträffanden för hela slanten. Det jag tyckte bäst om var det humoristiska språket. Det finns visst en hel rad böcker om Filip Collin, mitt lokala bibliotek hade några stycken i sitt öppna magasin. Jag skulle nog kunna tänka mig att läsa fler, men det ligger inte högt upp på min läsprioteringslista (som naturligtvis inte finns på riktigt). Dessutom ska väl just "Storhertigens finanser" vara den bästa, så man hade kanske blivit besviken.

2 kommentarer:

 1. Den har jag också läst, mitt omdöme är ungefär som ditt. "Kejsarens gamla kläder" är en bok av Heller som jag sett nämnas som hans bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den minns jag inte om de hade på biblioteket. Det är kanske den man ska läsa om man ska läsa en till.

   Jag såg ett par av hans böcker på Hotell Havanna också, minst en i samma serie som den här.

   Radera