söndag 28 juni 2015

En smakebit på søndag (Människadjuret)

http://gronneskoger.blogspot.se/2015/06/casinetto-gjengen-farlig-date-en.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Vädret är inte riktigt somrigt idag, så det blir nog att jag mest är hemma. Jag kanske kommer läsa en del. Just nu håller jag på med en av böckerna i Sagan om Isfolket. Jag väljer en smakbit från början, men så här långt fram i serien är det ju nästan omöjligt att undvika mindre spoilers för den som inte har läst serien än. Jag bara antar att ni antingen har läst böckerna eller ändå inte kommer komma ihåg detaljerna.

11-årige isfolkspojken Henning har fått veta att hans föräldrar troligen är döda efter att ett skepp de rest med sannolikt har förlist. Samma dag föder hans släkting Saga tvillingpojkar, som nu Henning måste ta hand om. En kvinna från trakten kommer på besök utan att veta vad som har hänt.
– Åh, Line, hjälp mig, dom vill inte dricka, jämrade Henning. – Jag är så rädd att dom dör för mig!
– Vad är det du säjer, pojk? Är det fru Sagas? Har ho fått dom nu? Var är ho? Ho ligger väl te sängs, kan jag tro?
– Saga är borta, pep Henning ynkligt.
– Borta? Va menar han med det? Nä, men har du sett en sån gullig liten en? Har du sett nåt så fint? Och den andr... Åh, nä, men kors i herrans nammen, åh fy farao! Åh, fy för alla landets olycker, är det en sån därn en? Ja, jag såg ju herr Heike, jag, men den här är värre än styggen själv! Ja, men då, Henning, då måste ju ... Åh, kors i alla dagar, då måste ju lilla fru Saga vara ...
Hennes röst sjönk till en viskning: – ...död!
(Margit Sandemo, "Människadjuret", s. 14)
De drabbade barnen i Isfolket har nämligen ofta breda, spetsiga skuldror, och i så fall överlever modern inte förlossningen. Den här boken kretsar mycket kring Henning och tvillingarna.

22 kommentarer:

 1. Har inte läst Isfolket. Så märkligt allt verkar. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är någon sorts fantasy/romance, kanske därför det verkar märkligt.

   Radera
 2. Det här är en serie som jag är lite ledsen för att jag inte började läsa på 80-talet när alla andra läste den. Nu känns det lite jobbigt att påbörja en serie med 47 böcker ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste den förstås på 90-talet eftersom jag var barn på 80-talet, men fattar vad du menar. Jag vet inte hur det hade varit att läsa serien första gången nu.

   Radera
 3. En serie som jag så många gånger velat läsa. Det kanske händer någon gång får jag hoppas. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! :) Trevlig och spännande underhållning, tycker jag.

   Radera
 4. En serie jag, naturligtvis, har hört talas om men inte läst!
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inget ovanligt. :)

   Radera
 5. Sagan om Isfolket har jag hört så mycket om att jag nog måste ta och läsa serien vid något tillfälle. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite av ett projekt att läsa den, men ett underhållande projekt. :)

   Radera
 6. Sagan om Isfolket är ju välkänd, men har tyvärr inte läst den själv. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Ja, den är ju ganska känd, och nu tycker jag den har fått ett uppsving i och med att Storytel har gjort en stor grej av den.

   Radera
 7. Jag har bara två böcker kvar nu och sen har jag läst ut serien. På ett sätt känns det skönt att avsluta den, men det känns samtidigt lite tråkigt. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det första gången du läser serien? Jo, det blir ju lite blandade känslor. Man kanske inte läser om hela serien i första taget. Jag vet att många läser om enstaka böcker då och då.

   Radera
 8. Det här är en serie jag velat läsa men det har inte blivit av, nu skrämmer det mig lite eftersom det finns så många böcker i serien. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen är att de är väldigt lättlästa. Förr när man hade sommarlov och inte så många förpliktelser hann man ju minst två på en dag. :)

   Radera
 9. Tack för smakbiten, den här långa serien har jag aldrig gett mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Varje bok går snabbt att läsa. Fast det är ju 47. 83 om man läser hela serietrilogin ... :)

   Radera
 10. Stackars Hennning, inget man vill råka ut för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Det gäller att ha riktigt dramatiska händelser i såna här böcker. ;-)

   Radera