tisdag 21 oktober 2014

Enhet


Enhet
av Ninni Holmqvist

Det är Sverige inte särskilt långt in i framtiden. En ganska ny lag säger att om du inte har barn, en partner, god inkomst eller ett ytterst samhällsnyttigt yrke så blir du vid 50 (för kvinnor) eller 60 (för män) års ålder klassad som Umbärlig. De umbärliga samlas in och förs till speciella institutioner. Där väntar en bekväm tillvaro där allt är gratis och det finns meningsfulla fritidssysselsättningar och folk att umgås med. Men också övervakning, medicinska experiment och organdonationer. Något ska de umbärliga ju vara bra till.

När Dorrit Weger växte upp hade samhället andra ideal. Det viktiga var att förverkliga sig själv, och sedan kunde man ju skaffa familj om man ville. Och det viktiga var att skaffa ett jobb man trivdes med, inte det som gav högst lön. Nu fyller hon femtio och blir hämtad.

"Enhet" har stått i olästa pockethyllan hos mig i flera år. Ett bevis på vilka skatter som kan gömma sig där. Riktigt bra och tankeväckande roman. Om, ja, livet och vad som egentligen är ett liv värt att leva. Vem kan bestämma det för någon annan? Om även om verkligheten naturligtvis inte ser ut som i boken så innehåller den kritik mot vårt samhälle. Det är väl det som bra dystopier ska göra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar