tisdag 7 oktober 2014

Bakom fasaden


Bakom fasaden
av Margit Sandemo

Efter fantasybetonade och allmänt udda "Dödens trädgård" så är det ju perfekt planering att nästa bok är en klassisk Sandemosk romantisk deckargåta. Jag tror att Margit själv eller förlag insåg det, eftersom hon redan på slutet av "Dödens trädgård" skriver något om att nu ska det handla om någon som är alldeles vanlig, utan särskilda krafter, men som ändå får uppleva mycket spännande.

Elisabet tillhör Isfolkets norska gren, och någonstans där finns det ju ett par stänk adelsblod. Elisabet och hennes pappa bryr sig inte det minsta om det, medan mamman, som alltså är den som har gift in sig i Isfolket, gärna poängterar det. Särskilt när maken och dottern inte hör. Till hennes förtvivlan är Elisabet ganska ointresserad av att gifta sig ståndsmässigt, dessutom vägrar Elisabet bära de så moderna pudrade perukerna med motiveringen att pudret ger henne andnöd.

Det verkar ändå som om mamman får sin vilja fram när det gäller giftermålet, för plötsligt friar en av faderns bekanta, Vemund Tark, till henne - men för sin brors räkning. En bror som inte ens vet att Elisabet finns. Vemund Tark erbjuder henne också plats som sällskapsdam åt en ganska förvirrad kvinna, men hon får absolut inte säga något om henne till sin familj, som han för övrigt vägrar träffa med undantag för brodern. Det är tydligen ingen brist på familjehemligheter och mysterier för Elisabet att fundera på. När Vemund Tark letade efter en kvinna med lite jävlaranamma för de här båda "uppdragen" så hade han nog inte tänkt att hon skulle lägga sig i så mycket.

Det här är, som jag sa, en romantisk och spännande gåta i stil med Margits fristående följetonger. Men den passar också in i Sagan om Isfolket även om den inte direkt innehåller något nytt om den stora gåtan (förbannelsen). Men det har varit så mycket framåtskridande i den historien i de senaste böckerna att det passar bra med en liten paus. Skulle det bara handla om förbannelsen hela tiden så skulle det antingen bli en kort bokserie eller en tjatig. Man vill ju följa släktens öden också (mest) och hur förbannelsen påverkar deras liv. Just nu, en lugn period. Men en av släktens gamla drabbade muttrar om att det bara är tillfälligt. Ni ser ju hur man hela tiden lockas att läsa nästa bok.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar