söndag 7 september 2014

En smakebit på søndag (vecka 36)

http://www.astridterese.no/2014/09/07/smakebit-pa-sondag-7-september/
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Även den här veckan återfinns smakbiten hos Astridterese, den här gången för att Mari är bortrest. Själv är jag uppe tidigt för att jag ska vara barnvakt så här på morgonkvisten.

En annan sak som är sig likt sedan förra veckan är vilken bok jag läser. Det är fortfarande "The Sleepwalkers", en fackbok om upptakten till första världskriget. Den här måste läsas långsamt och med ordbok, för att slå upp ord som détente, suzerainty och diet. Diet betyder nämligen inte det man tror, inte här i alla fall. (Sen att suzerainty heter suzeränitet på svenska tycker jag inte alls hör hit. Mvh Hon som inte vill erkänna att hon inte kan alla ord.)

Jag har försökt välja en smakbit som funkar på egen hand. Det blev det här. Nästan lite tragikomiskt ...
'The situation [in Europe] is extraordinary,' Colonel Edward House reported to American President Woodrow Wilson after a trip to Europe in May 1914. 'It is militarism run stark mad.' House's views may have been shaped in part by a personal experience: he was a 'political colonel' of the American type. He had been appointed to that rank in the Texas militia in return for political services there. But when Colonel House visited Berlin, the Germans took him to be a military man and always sat him with the generals at dinner. His views on the prevalence of militarism may have owed something to this unfortunate misunderstanding.
(Christopher Clark, "The Sleepwalkers", s. 214)

24 kommentarer:

  1. Den är säkert väldigt intressant. Tack för smakebiten

    SvaraRadera
  2. Tänk vad missförstånd kan ställa till med. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här verkar det ha blivit riktigt tokigt.

      Radera
  3. Høres ut som en interessant bok

    SvaraRadera
  4. En sån bok är ingenting man läser ut på en dag direkt ;) Jag brukar hålla på i flera veckor, kanske månader när jag läser om historia på engelska. Man måste vara superkoncentrerad och det orkar man ju inte alltid vara så lång stund i taget :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja,. verkligen. Och man måste slå upp en del ord, inte som med skönlitteratur där man ändå fattar. Den här kommer nog ta 2-3 veckor att läsa.

      Radera
  5. Förstår att det tar sin tid! tack för smakbiten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det blir kanske en smakbit till från den här. Om jag inte väljer nån annan bok bara för att inte bli tjatig. ;-)

      Radera
  6. Intressant, men jag förstår att den är tidskrävande. Ha en fin söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, minst sagt tidskrävande. Hinner jag 40 sidor på en dag är det fantastiskt. :)

      Radera
  7. Dette er nok en interessant bok, tusen takk for smakebiten. Ha en koselig søndag :-)

    SvaraRadera
  8. Det høres ut som en interessant historie å lese. Jeg vet lite om hva som skjedde rundt i Europa før første verdenskrig. Men jeg har opplevd at jeg har lært mye av romaner med historien satt til den tiden. Ønsker deg en god søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sak som jag tycker är intressant är att helt plötsligt tycker jag mig förstå bakgrunden till kriget på Balkan på 1990-talet lite bättre. Känns om att allt hänger ihop.

      Radera
  9. Verkar vara en riktigt intressant historisk faktabok och det läser man inte i en handvändning, särskilt inte när det är på engelska.Tack för smakbiten och ha en skön söndag! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :)

      Nej, man behöver lägga en del tid på det.

      Radera
  10. Låter som en intressant bok! Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  11. Intressant! Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  12. Intressant. Tyvärr vet jag alldeles för lite om första världskriget, det hamnar ju lätt i skuggan här av det andra. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Man hör mycket mindre om det första, även om det är 100 år sedan utbrottet i år.

      Radera