tisdag 23 september 2014

Dödens trädgård

Dödens trädgård
av Margit Sandemo

Bok 17 i Sagan om Isfolket och första gången man riktigt känner att "nu spårar det ur". Det gör det förstås inte. Detta är faktiskt en viktig del av sagan. Men "Dödens trädgård" är verkligen udda. Redan i den femtonde boken får en av Isfolkets medlemmar, Vendel, veta att det finns en liten folkspillra långt uppe i Sibirien som även de härstammar från Tengel den Onde. Nu har det gått ett antal år, och än en gång har en svensk Isfolkspojke hamnat i ett av svenskarnas krigståg i Ryssland.

Daniel är bättre förberedd än Vendel var på sin tid. Han har länge velat göra resan, och hade egentligen velat åka på en vetenskaplig resa. Han är ju utbildad i Uppsala. Därför har han lärt sig både ryska och det lokala språket av Vendel. Han vet ju också vart han ska och lite av vad som väntar honom. Vid målet möter han Shira, en ung kvinna som är utvald att ta upp kampen mot Isfolkets förbannelse. Men där finns också en av Isfolkets värsta drabbade, som bara vill ont och som kommer att försöka hindra Shira i hennes uppdrag.

En stor del av boken består av Shiras uppdrag. En sorts symbolisk eller metafysisk resa som hon upplever som verklig, men som egentligen kanske går genom hennes eget sinne. Men Daniel, som är vetenskapsman i själ och hjärta, vill helst förklara det hela med syner som orsakats av en milt narkotisk rot som de alla tuggar. Man får väl tolka det som man vill. I vilket fall som helst så är det ett långt avsnitt som inte liknar mycket i de tidigare böckerna. Möjligen Sols blåkullaresor, men det är ändå en skillnad.

Jag gillar att en hel religion presenteras här. Alla de gudar och andar som Shiras folk tillber, och som är viktiga för den här historien. Jag gillar dock inte att det känns som om Shira byter personlighet lite då och då. Ibland poängteras det dels hur annorlunda folk tänker och uttrycker sig i den här delen av världen (isolerade vid Karahavet, på 1700-talet) och att Shira är en främmande fågel till och med där (hon är uppfostrad med tanke på sitt uppdrag), men sedan känns hon som en helt vanlig tjej och dessutom ganska modern.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar