tisdag 10 juni 2014

The Franchise Affair


The Franchise Affair
av Josephine Tey

En advokat i en engelsk småstad blir uppringd av en av kvinnorna i det avsides belägna huset The Franchise. Marion Sharpe och hennes mor har ärvt huset av en avlägsen släkting för inte så länge sedan, och nykomlingar har svårt att komma in i småstadsgemenskapen - särskilt om de inte är särskilt sociala. Robert Blair känner alltså till de båda kvinnorna, men han känner dem inte. Det låter dock som att de är anklagade för någon sorts brott, och hans advokatfirma sysslar bara med testamenten och liknande. Men Marion Sharpe säger att allt hon vill ha är moraliskt stöd, och någon som kan ge råd i deras kontakter med Scotland Yard - som i detta nu är på The Franchise för att förhöra de båda kvinnorna och göra en husrannsakan. Så Robert Blair åtar sig uppdraget.

Det som mrs Sharpe och Marion Sharpe anklagas för, och självklart nekar till, är att ha kidnappat en tonårsflicka, hållit henne fången i flera veckor och misshandlat henne. Flickan kan beskriva huset och kvinnorna och allt tyder på att hennes historia är sann. Men Robert Blair tror att hon ljuger.

Intressant deckargåta som bygger på ett verkligt fall från 1700-talet, men här uppdaterat till "nutid", som alltså är 1940-talet. Det handlar mycket om hur de mer sensationslystna tidningarna rapporterar och om hur det påverkar fallet. Inte actionfyllt spännande, men ändå spännande att se hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar