fredag 13 juni 2014

Hjärtblad


Hjärtblad
av Aino Trosell

När man läser historiska romaner från Stockholm så tycker jag det ofta förekommer kvinnor från Dalarna som jobbar i staden. Till exempel verkar de ha rott båtar mellan stadens olika öar. I "Hjärtblad" handlar det om en av dessa dalkullor som går till Stockholm och området däromkring för att tjäna pengar. Vissa köper upp varor vid någon fabrik och går sedan runt och säljer på andra orter. Andra tar jobb i fabrik, i en gruva eller på något bygge. De som verkar ha kännetecknat dalkullorna var att de tog tyngre jobb än arbetande kvinnor i allmänhet.

Hulda växer upp i Malung på 1800-talet. Från barndomen minns hon några år med svält. Folk dog. Det kom nödhjälp, men den maten var ofta dålig och så dog folk av det i stället. Märkligt att tänka på att det här egentligen inte var för så värst länge sedan. Senare hälften av 1800-talet.

Man får följa Huldas liv från barndomen till att hon är en ung kvinna, och som så många andra vandrar hela vägen till det som de kallar Romboland, landskapen åt Stockholm till. Det var en bok som det tog lång tid att läsa. Handlingen går inte så fort fram. Men det är en riktigt bra bok. Jag hade aldrig läst något av Aino Trosell tidigare, och hade bara medelhöga förväntningar. Men boken överträffade dem rejält. Jag tycker att porträttet av Hulda är väldigt välgjort, och ämnet var nytt för mig och intressant. Även om boken inte utspelar sig enbart i Dalarna så kändes det som den perfekta Dalarna-boken i mitt landskapsprojekt.

Lästa landskap
Götaland
Skåne: "Rapsbaggarna" av Karin Brunk Holmqvist
Blekinge: "Nässlorna blomma" av Harry Martinson
Öland: "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" av Sara Ohlsson
Gotland: "Bara någon att straffa" av Kristofer Ahlström
Småland: "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström
Halland: "Springa med åror" av Cilla Naumann
Bohuslän: "Allt som återstår" av Elin Boardy
Dalsland: "Du och jag och vi" av Pia Hagmar
Västergötland: "Den larmande hopens dal" av Erik Andersson
Östergötland: "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld

Svealand
Närke: "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" av Håkan Nesser
Sörmland: "Åminne" av Sven Delblanc
Uppland: "Gimokrönikan" av Patrik Godin
Västmanland: "Tårtgeneralen" och Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Värmland: "Juloratoriet" av Göran Tunström
Dalarna: "Hjärtblad" av Aino Trosell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar