söndag 30 december 2012

Sorcery & Cecelia or The Enchanted Chocolate Pot


Sorcery & Cecelia or The Enchanted Chocolate Pot - being the correspondence of two Young Ladies of Quality regarding various Magical Scandals in London and the Country
av Patricia C. Wrede & Caroline Stevermer

Det var inte meningen att det här skulle bli en bok, trots att båda skribenterna var författare. Det var bara en brevlek, där man brevväxlar som påhittade karaktärer och inte får avslöja för varandra vad man har för planer för handlingen framöver, som de lekte för nöjes skull. I det här fallet som två unga kusiner av god familj i England under Regency-tiden, fast i en alternativ värld där magi verkligen finns. Lite som i Susanna Clarkes böcker, men inte lika planerat (och många år innan hennes böcker kom ut). Wrede och Stevermer lyckades faktiskt avsluta sin berättelse, vilket antagligen inte är särskilt vanligt när man leker den här leken. Och med lite omskrivningar blev det en bok av det.

Kate Talgarth (skriven av Caroline Stevermer) reser till London för Säsongen med sin moster och sin syster Georgy. Man har stora förhoppningar på den vackra Georgys chanser att hitta en riktigt förnäm make. Man har inte lika förhoppningar angående Kates chanser, men lillasystern kan inte delta i det officiella sällskapslivet innan storasystern gör det. Kate får snart problem när en fin, men hänsynslös, dam av allt att döma försöker förgifta henne med varm choklad.

Kates kusin Cecy Rushton (skriven av Patricia C. Wrede) får inte vara med på Säsongen det här året utan får nöja sig med att stanna hemma på herrgården i Essex. Men det händer lika mycket hemma. En tjänsteflicka hittar en magisk amulett göms på Cecys brors rum. Vem kan ha lagt den där? Faster Elizabeth tolererar ju ingen magi i huset. Och varför faller alla män för lady Tarletons systerdotter? Och vem spionerar på dem?

Det finns förstås ett samband mellan vad Kate och Cecy råkar ut för. Det hade inte varit lika kul att läsa om det hade varit två helt separata historier. Men nu blir det spännande att se vad den ena kan dra för slutsatser av vad den andra får reda på. Ibland har jag lite svårt att skilja på Kate och Cecy, konstigt nog eftersom det inte är samma person som skriver om dem, men det hjälper att en befinner sig på landet och en i London. Jag gillar i alla fall att läsa om den här miljön.

Det finns ytterligare två böcker om Kate och Cecelia, som skrevs många år senare. Den här kom ut på 80-talet första gången och de andra är från 00-talet. Jag tänker läsa åtminstone nästa bok också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar