fredag 21 december 2012

Grevinnan


Grevinnan
av Eva Ibbotson

Det är väldigt mycket som tyder på att det här inte är fin litteratur. Omslaget. Förlaget. Blurben av Margit Sandemo på baksidan. Måste läsas! tänker jag. Dessutom har jag läst en av Eva Ibbotson barnböcker, "Häxtävlingen", flera gånger. Väldigt rolig och bra. "Grevinnan" är mer tänkt för vuxna, men jag har läst att den är mest populär bland tonårstjejer. Jag tror att det stämmer för väldigt många av böckerna som kommer ut på Boknöje. Tänk Sagan om isfolket och Raija. Tyvärr har boken något annat gemensamt med Sagan om Isfolket också. Nämligen att korrekturläsningen är eländig. Särskrivningar, oavsiktliga kursiveringar m.m. Det får man bara försöka bortse från.

Berättelsen utspelar sig i England efter första världskriget och den ryska revolutionen. Anna är en av många ryska flyktingar, som alla verkar vara prinsar, furstinnor och grevinnor, som får försöka hanka sig fram så gott de kan i exilen. Anna tänker försöka sig på att jobba som tjänsteflicka på ett stort gods. Hon lyckas över förväntan. På godset förbereder man sig för att den nye earlen ska komma hem. Han var egentligen den yngre sonen, men hans äldre bror dödades i kriget. Själv blev han sårad, men nu ska han alltså komma hem. Och han har med sig kvinnan han är förlovad med. Det bästa: Hon är rik. Det är väl kanske vid den här tiden som det börjar bli problem för de gamla adliga familjerna att ha råd att driva sina stora hus. Det sämsta: Hon är oerhört osympatisk.

Hur det ska gå är kanske inte så svårt att räkna ut, men hur ska det gå till?

Väldigt söt bok och ett härligt, lagom överdrivet, persongalleri. :)

Och den påminner mig om att jag måste se Downton Abbey.

3 kommentarer:

  1. Stod och höll i den här boken, och tre andra av författarens vuxenromaner, och funderade om jag skulle gallra den från mitt biblioteks hyllor. De blev kvar eftersom de hade lånats ut flera gånger i år, något som jag blev ganska förvånad över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara i år eller har de varit lika populära hela tiden?

      Mitt exemplar är en gallrad biblioteksbok. :)

      Radera
    2. Svårt att säga eftersom man bara kan se totala antal utlån och utlån från senaste året, men de såg ganska vällästa ut :-)

      Radera