lördag 21 juli 2012

Jacki prövas


Jacki prövas
av Clary Linde

Clary Linde är en pseudonym för Lisa Eurén-Berner, som skrev Sprakfåleböckerna. "Jacki prövas" verkar vara den enda bok hon skrev under den pseudonymen. Jag vet inte om pseudonymen var till för att folk inte skulle tro att det här var en Sprakfålebok. Men hon skrev ju andra böcker som inte heller tillhörde Sprakfåleserien och som inte gavs ut under pseudonym.

Hur som helst så är det här en berättelse om en flicka i trettonårsåldern, som trots att hon bär namnet Jacqueline Lemoun är svensk och bor i Sverige. Jacki, som hon alltid kallas, tar hand om hushållet åt sig och sin pappa. Ibland med hjälp av tanter hon känner när det är något hon inte kan själv. Jackis mamma är död, och de har inte tillräckligt med pengar för att ha en hemhjälp (som man ju har i Sprakfåleböckerna). De har det väldigt knapert faktiskt. Jackis pappa är uppfinnare och inkomsterna verkar inte alls stå i proportion till hur mycket tid han lägger ner på att utveckla sina idéer.

Jacki får idén att åka in till staden och sälja rosor på gatan för att få ihop lite extra pengar. Hon råkar ut för en del tråkiga saker i samband med detta, men lär också känna en trevlig pojke. Och så får hon och pappan besök av en mallig släkting, Jacki firar sin födelsedag etc. Det är ingen fantastisk bok direkt ... Men den har ett konstigt slut för att vara en flickbok. Ofta brukar det ju ordna upp sig för huvudpersonen i slutet, men här får man intrycket av att allt kommer fortsätta som vanligt. Det kanske inte heller är så konstigt, men de allra sista orden i boken fås av en tant som Jacki känner. Hon står och tänker på att Jackis pappa säkert är nöjd med tillvaron ...
Men Jacki?
Hur skulle det gå för Jacki?
Vad är det för slut på en flickbok liksom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar