fredag 1 juni 2012

Henrietta's War


Henrietta's War
av Joyce Dennys

Trevlig idé att ge ut gamla, bortglömda böcker man tycker förtjänas att läsas igen i snygga pocketupplagor. Joyce Dennys skrev sina kåserier om läkarfrun Henrietta Browns vedermödor i en liten engelsk by under andra världskriget, och på 80-talet gavs de ut i samlad utgåva. Jag hade svårt att få ordning på Henriettas och författarinnans ålder först. Eftersom Joyce Dennys själv har skrivit förordet 1985, och det verkar som att karaktären Henrietta är väldigt inspirerad av hennes eget liv, så tänkte jag att det måste handla om en ung läkarfru på under kriget. Men Henrietta har vuxna barn ... Gåtan fick sin lösning när jag insåg att Joyce Dennys var över hundra år gammal när texterna om Henrietta kom ut i bokform, så hon var ju redan medelålders när andra världskriget bröt ut.

Texterna är i form av brev som Henrietta skriver till en barndomsvän som är inkallad som soldat. Eftersom meningen är att muntra upp honom och underhålla honom med vad som händer hemma i den lilla byn i Devon så är det för det mesta humoristiska vinklar, men man förstår även att det här var en ganska tuff tid. Sonen Bill är förstås soldat och dottern, The Linnet, är sjuksköterska. Jag tror att hon jobbar på ett sjukhus i London, och detta är under blitzen. Och så är det ju ransoneringen. Familjen Brown har en odräglig hund som alla avgudar, men det finns inte längre något kött för honom att äta. Henriettas man antyder att hunden ju börjar bli gammal ... Men Henrietta kan inte gå med på att avliva den. Deras lilla by är relativt förskonad från luftanfall, men det förekommer ju ändå. Dessutom finns det en massa jobbiga stadsbor som har sökt sig till säkerheten på landet. Man är van vid sommargäster, men de här besökarna åker ju aldrig hem.

Men det är mest de komiska händelserna som är omskrivna. Det finns en del färgstarka karaktärer i byn. Den tuffa äldre damen som blir ledsen för att Hitler inte invaderade på hennes födelsedag till exempel. (Under en period är alla väldigt spända eftersom man bara vill få den väntade invasionen överstökad.) Sedan finns det den unga Faith, som alltid är först med det senaste och som tar klädransoneringen hårdast. och Henriettas man så klart, som inte har blivit inkallad som soldat. Jag antar att det är för att han är läkare och att man behöver ha kvar några läkare i England. Men själv skojar han om att det är för att han är för feg i det här kriget, och sedan befarar han och Henrietta att brevlådan ska fyllas av vita fjädrar.

Trevlig bok, trots att den är skriven under kriget. Men den är ju å andra sidan skriven för att vara roliga i en tidning vid den tiden. Jag tyckte att det var roligt att jag kände igen såpass mycket från min senaste TV-favorit, The Supersizers Go ..., där de båda programledarna testar mat (och annat) från olika epoker. För att se avsnittet om The Supersizers Go Wartime, börja här! Otroligt underhållande!

Vad i hela världen är (var) Sister Susie Sewing Bee? Alltså, det verkar vara en syjunta för att sy saker som armén behövde, men varför var deltagarna utklädda till nån sorts nunnor? Mycket märkligt.

"Henrietta's War" täcker bara 1939-1941, men den andra boken om Henrietta, "Henrietta Sees It Through" har som tur är också kommit ut i nyutgåva. Den ska jag läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar